Biznis i ekonomijaPreporučeno

Continental najavio tisuće otkaza

Njemački proizvođač autodijelova Continental u ponedjeljak je najavio ukidanje tisuća poslova širom svijeta u nastojanju da troškove poslovanja do 2025. godine smanji za 400 milijuna eura.

Točan broj otkaza neposredno je neizvjestan, no tvrtka navodi da je on u “srednjem četveroznamenkastom rasponu”.

Okosnica Contitnentala je proizvodnja automobilskih guma, u portfelju se nalazi i divizija za razvoj softvera, sigurnosnih značajki i tehnologija za autonomnu vožnju. Treći ogranak, posvećen digitalnim tehnologijama za automobile naziva se ContiTech.

Restrukturiranje

Nikolai Setzer, generalni direktor Continental AG-a, lani je u rujnu najavio restrukturiranje i potencijalnu prodaju ContiTecha.

Njemački poslovni medij, Manager Magazin, u nedjelju je izvijestio da su rezovi planirani u automobilskoj diviziji i da bi broj otkaza mogao segnuti na oko 5.500. Od toga bi se 1.000 moglo odnositi na radnu snagu zaposlenu u Njemačkoj.

Reuters piše da je grupa na kraju 2022. godine globalno zapošljavala oko 200.000 ljudi u 57 zemalja.

Continental je u ponedjeljak potvrdio da planira rezove s ciljem pojednostavljenja i racionalizacije svoje poslovne i administrativne strukture.

Restrukturiranje će zahvatiti prodaju, istraživanje i razvoj i proizvodnju.

Gubitak konkurentnosti

Broj poslovnih područja unutar divizije smanjit će se sa šest na pet. Tvrtka će dokinuti Smart Mobility segment i rasporediti ga u druga područja.

Continental će detalje o restrukturiranju objaviti 4. prosinca.

Njemačka industrija, uključujući automobilsku, generalno trpi uslijed gubitka konkurentnosti okinutog europskim odgovorom na rusku invaziju Ukrajine koja je europski proizvodni sektor u velikoj mjeri lišila jeftinih ruskih energenata.

Continental je prošlog tjedna izvijestio da se njegova automobilska divizija u trećem tromjesečju vratila profitu i prognozirao snažan završetak godine. Uprava je istovremeno upozorila da u 2024. godini očekuje pad potražnje za putničkim vozilima što je u skladu s generalnim trendovima u europodručju i Europskoj uniji koji ususret Novoj godini koketiraju s recesijom.

Comment here