Biznis i ekonomijaPreporučeno

Deflacijski pritisci prkose poticanju potrošnje, inflacija u 2019. najniža od 2016.: DZS/HGK

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu 2019. u odnosu na studeni 2019. u prosjeku su niže za 0,1%. U odnosu na prosinac 2018., tj. na godišnjoj razini, više su za 1,4%, dok su u godišnjem prosjeku više za 0,8%, javlja DZS.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u prosincu 2019. u odnosu na studeni 2019. najviše su pale cijene Odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 8,7% (sezonska sniženja), cijene Komunikacija, koje su u prosjeku niže za 0,2%, cijene Alkoholnih pića i duhana te cijene Restorana i hotela, koje su u prosjeku po svakoj skupini niže za 0,1%.

>>>Deflacijski pritisak na potrošačke cijene i u studenom: DZS

Istodobno su cijene Pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, cijene Zdravlja, cijene Rekreacije i kulture te cijene Obrazovanja u prosincu 2019. u odnosu na studeni 2019. u prosjeku ostale na razini cijena iz studenoga 2019.

DZS

Pad indeksa potrošačkih cijena u prosincu 2019. u odnosu na studeni 2019. ublažile su cijene Hrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 1,3%, cijene Prijevoza, koje su u prosjeku više za 0,6%, cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te cijene Raznih dobara i usluga, koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,1%.

Najveći doprinos padu indeksa potrošačkih cijena u prosincu 2019. u odnosu na studeni 2019. imale su cijene Odjeće i obuće (za -0,55%), a najveći doprinos porastu indeksa imale su cijene Hrane i bezalkoholnih pića (za 0,36%).

U sklopu indeksa potrošačkih cijena, cijene Dobara u prosincu 2019. u odnosu na studeni 2019. u prosjeku su niže za 0,2%, dok su cijene Usluga u prosjeku više za 0,1%, piše DZS.

Komentar Hrvatske gospodarske komore:

U prosincu prošle godine u potrošačkim se cijenama vidio blaži deflatorni utjecaj cijena neprerađene hrane (jer je dio trgovaca snizio cijene već u prosincu prethodne godine, neposredno prije primjene snižene stope PDV-a na svježu hranu) te cijena goriva i maziva (koje su u prosincu imale nešto snažniji godišnji rast) nego ranijih mjeseci. Stoga je i godišnji rast cijena bio viši nego svih prethodnih mjeseci u godini te je iznosio 1,4%. To je utjecalo na minimalni porast prosječne godišnje stope rasta za svih dvanaest mjeseci (0,8%) u odnosu na onu iz prvih jedanaest mjeseci (0,7%). Takva je razina inflacije bila gotovo upola niža od one iz prethodne godine (1,5%) te ujedno i najniža od 2016. godine (kada je ostvaren pad cijena od -1,1%).

Usporenje rasta potrošačkih cijena u 2019. godini u odnosu na dinamiku iz prethodne godine ostvareno je na temelju nižeg rasta cijena energije (za 2,6 postotnih bodova) i pada cijena industrijskih proizvoda bez energije i hrane te cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda, koje su 2018. godine rasle. Dinamika rasta cijena usluga ostala je na gotovo istoj razini (1,3% prema 1,2%), a cijene prerađenih prehrambenih proizvoda rasle su 0,5 postotnih bodova brže nego prethodne godine. Cijene prerađene hrane ujedno su činile i najjači inflatorni izvor te su izravno sudjelovale s pola postotnog boda u ukupnom rastu potrošačkih cijena.

>>>Cipar, Grčka i Portugal bilježe deflaciju, inflacija u eurozoni usporila na 0.7%: Eurostat

Iz toga je vidljivo da je inflacija temeljena na potražnji ostala niska (temeljna je inflacija bila niska, na razini od oko 1,0%) unatoč rastu raspoloživoga dohotka. U ovoj godini očekujemo nešto brži rast potrošačkih cijena (nešto iznad 1%) zbog mogućeg rasta cijena neprerađene hrane (nema više baznog efekta smanjenja PDV-a na svježu hranu, koji je bio prisutan tijekom cijele 2019. godine) te utjecaja povećanja trošarina na cigarete, alkoholna pića i zašećerena bezalkoholna pića, uz rizike kretanja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.