Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dobit banaka u prva tri tromjesečja 59,3% viša nego lani | HNB

Hrvatska narodna banka (HNB) javlja da su njezine komercijalne inačice i kreditne institucije s krajem rujna 2021. godine ostvarile dobit u iznosu od 4 milijarde kuna što je 59,3% više nego u istom razdoblju lani.

“Pokazatelji profitabilnosti stoga su porasli u odnosu na njihovu vrijednost na kraju lanjskoga usporedivog razdoblja pa se tako prinos na imovinu (ROA) povećao s 0,8% na 1,1%, a prinos na kapital (ROE) s 5,5% na 8,3%,” navodi se u novom Komentaru kretanja u bankovnom sustavu za prva tri tromjesečja 2021.

Likvidnost bankovnog sustava mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR) i nadalje je na visokoj razini (206,9%), pri čemu su sve kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve.

Ukupna imovina kreditnih institucija na kraju rujna 2021. iznosila je 493 milijarde kuna, što je povećanje imovine u odnosu na kraj 2020. za 30,5 milijardi kuna ili 6,6%.

>>>Trendovi, promišljanja o hrvatskom tržištu kapitala | HGK

“Povećanje ukupnih kredita i predujmova za 6,4% (bruto iznos) i smanjenje neprihodujućih kredita (NPL) za 8,1% rezultirali su daljnjim smanjenjem udjela NPL-ova u ukupnim kreditima, s 5,4% na kraju 2020. na 4,7% na kraju rujna 2021. Na smanjenje ukupnih NPL-ova utjecalo je njihovo smanjenje kod nefinancijskih društava, zbog čega se udio NPL-ova u kreditima tom sektoru smanjio s 12,5% na 10,7%. NPL-ovi su se nastavili povećavati u portfelju kredita kućanstvima, no zahvaljujući rastu kredita i predujmova tom sektoru udio NPL-ova zadržao se na 7,1%,” izvijestili su u ponedjeljak iz središnjice.

Pratite nas na Google vijestima