Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka: radnici u javnom sektoru dobili 1,300 eura ‘covid bonusa’, povišicu od 2.8%

Njemački radnički sindikati u ponedjeljak javljaju da su osigurali povećanje plaća za 2.8% na saveznoj razini. Povišica će zahvatiti više od milijun zaposlenih u javnom sektoru.

Maratonski pregovori između predstavnika moćnog sindikata Verdi i poslodavaca protegli su se kroz čitav vikend do prvih sati ponedjeljka.

>>>Njemačka privremeno smanjuje PDV, roditeljima daruje 300 eura po djetetu: Vlada

Zastupnici radnika kažu da dogovor uključuje jednokratni “pandemijski bonus” u iznosu od 1,300 eura (9,790 kuna). Šegrti i studenti dobit će po 650 eura.

“To je prilično respektabilan rezultat,” rekao je šef Verdija, Frank Werneke. “To donosi opipljiva poboljšanja prihoda brojnim zdravstvenim radnicima,” dodao je.

>>>‘Ne možeš štedjeti na putu iz krize’: njemački zastupnici odobrili kolosalno zaduživanje

Reuters piše kako je izgledno da će sporazum koji obuhvaća 1.1 milijun članova sindikata biti proširen i na 1.2 milijuna zaposlenih u državnim službama u 16 saveznih država.

Poslodavci su rekli da je cijena paketa oko 2.2 milijarde eura.

Zlatna sredina

Holger Schmieding, ekonomist u banci Berenberg, kaže da je sporazum dobar znak za radnike u javnom sektoru, a osobito za zaposlene u zdravstvu. “Povećanje plaća od 2,8 posto, počevši od prosinca, ne ide dalje od onoga što je financijski moguće i ekonomski razumno,” rekao je. “Ovaj dogovor neće započeti spiralu povećanja cijena plaća.”

>>>Najveći njemački sindikat dogovorio povišicu, radnicima otvorio četverodnevni radni tjedan

Analitičari drže da dogovor odgovora dugoročnoj slici u kojoj zahtjevi za povećanje plaća i nedostatak radne snage rezultiraju blagim snaženjem inflacijskih pritisaka u odnosu na trendove koje je njemačko gospodarstvo iskusilo u posljednja dva desetljeća.

“Dugoročno mi u Njemačkoj vidimo inflaciju od oko 2%. Sporazum o plaćama pristaje takvim izgledima. On nije niti prevelik, niti premalen. Nadajmo se da će poslužiti kao primjer za druge sektore,” rekao je Schmieding.

>>>Covid ‘uspješniji’ od monetarne politike, inflacijska očekivanja u europodručju na ‘slatkih’ 2%

Slično je gledište i Europske središnje banke koja očekuje da će aktualni pritisci na cijene, dobrim dijelom uvjetovani pandemijskim remećenjem opskrbnih lanaca, usahnuti do kraja iduće godine.

>>>Inflacija u Njemačkoj raste brže od plaća

Njemački statistički ured, Destatis, u ponedjeljak je izvijestio da su cijene u Njemačkoj prema harmoniziranom indeksu Europske unije u studenom porasle za 6% na godišnjoj razini. Prema nacionalnom mjerenju cijene su skočile za 5.2%, najviše od 1992. godine.

via Reuters/Bloomberg

Comments (1)

  1. […] je analitičar VP banke Thomas Gitzel uz procjenu da će domaća potražnja ostati snažnom uslijed zavjeta i planova nove njemačke vlade o povećanju plaća i minimalca te najava kolosalnih investicija u zelenu […]

Comments are closed.