Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dolaze teška vremena za njemačku autoindustriju: VDA

Audi; Foto: PIRO4D

Vodeće njemačko industrijsko tijelo za automobilsku industriju očekuje globalni pad prodaje automobila za 5%, najviše od financijske krize, uz upozorenje na gubitak poslova u 2020. godini.

“Konkurencija je sve jača, frontalni vjetrovi sve snažniji,” rekao je novinarima Bernhard Mattes, predsjednik industrijskog udruženja VDA.

“Korištenje kapaciteta je opalo, ugovori o radu na određeno vrijeme se ne obnavljaju, a instrument kratkog radnog vremena ponovo se koristi,”

Bernhard Mattes

Udruga očekuje da će globalna prodaja automobila ove godine pasti za 4,1 milijuna, na 80,1 milijun vozila, što je potaknuto padom u Kini, rekao je.

>>>Kraj puta za VW ‘bubu’

Njemačka izvozno orijentirana automobilska industrija muku muči sa slabljenjem vanjske potražnje i “Amerikom na prvom mjestu” Donalda Trumpa. Tu su i trgovinski ratovi te nevjerojatno otegnuta neizvjesnost svima dosadnog brexita.

Sektor, važan motor najveće europske ekonomije, ima poteškoća i s postizanjem traženih standarda nakon što je u velikom skandalu otkriveno da njemački proizvođači varaju i lažu o emisijama.

“Korištenje kapaciteta je opalo, ugovori o radu na određeno vrijeme se ne obnavljaju, a instrument kratkog radnog vremena ponovo se koristi,” rekao je Mattes uz ocjenu da će se situacija iduće godine pogoršati. On nije naveo ili predviđao brojke.

Efekt leptira

Audi, luksuzni ogranak Volkswagena, u utorak je javio da će ukinuti do 9,500  radnih mjesta, ili 10.6% ukupno zaposlenih do 2025. godine, kako bi oslobodio milijarde eura za tranziciju prema električnim vozilima.

Najveći njemački dobavljač u industriji, Robert Bosch Group, prošlog je mjeseca najavio rez 1,600 poslova u sljedeće dvije godine u dijelovima proizvodnje povezanima s motorima na unutarnje sagorijevanje.

>>>Oštar pad profita i tmurne prognoze za njemačke dobavljače u autoindustriji

Uslijedila je najava glavnog rivala, Brose Groupe, o smanjenju broja zaposlenih za 2,000 kroz sljedeće tri godine. Okrivljeni su pad prihoda, slabljenje kineskog tržišta, promjene u automobilskoj industriji i globalni pritisak na cijene.

VDA očekuje da će prodaja automobila u Njemačkoj iduće godine pasti za 4%, na 3.43 milijuna, a u Europi za 2%, na 15.3 milijuna.

Industrija je lani zapošljavala 834,000 ljudi, najviše od 1991. godine, navodi Reuters.