FunPreporučeno

Dolazeća izdanja ‘Gospodara prstenova’ prvi put obogaćuju originalne ilustracije Tolkiena

Dolazeća izdanja trilogije “Gospodar prstenova” J.R.R. Tolkiena prvi će put uključivati originalne popratne slike, crteže i ilustracije britanskog autora nakon što je Imanje Tolkien (Tolkien Estate) koje nosi autorska prava na njegovu ostavštinu pojedinim izdavačima dozvolilo njihovo korištenje.

Nakladnik Houghton Mifflin Harcourt Books & Media (HMH) u četvrtak je najavio da će nova verzija izaći 19. listopada.

Deb Brody, potpredsjednik HMH-a, podsjetio je da je Tolkien već poznat po svojim ilustracijama koje su se pojavile u “Hobbitu”, dok su njegova djela za “Gospodara prstenova” bila izložena 2018. u New Yorku, Parizu i Oxfordu.

“Ipak, sam je autor bio karakteristično skroman, odbacujući očit i rijedak umjetnički talent koji je posjedovao unatoč tome što nije imao formalno obrazovanje,” naveo je Brody u izjavi koju prenosi AP. “Ta je skromnost značila da je za njegova života bilo poznato ili je viđeno relativno malo njegovih umjetničkih djela, koja su kasnije predstavljena tek uopćeno, u znanstvenim knjigama.”

Ediciju ilustriranu originalnim djelima Tolkiena u četvrtak je najavio i HarperCollins.

Guardian navodi da su u izvornom izdanju bile objavljene samo dvije ilustracije autora, za “Vrata Durina” i epitaf na Grobnici Balina, dok će edicije koje dolaze u listopadu tekst popratiti s 30 slika, crteža, mapa i skica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima


Pleter vijesti