PreporučenoTech

Društvenim mrežama dominira teško disanje, dahtanje za zrakom Trumpa | VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump u utorak se nakon povratka u Bijelu kuću iz vrhunske vojne bolnice Walter Reed suočava s novim valom kritika zbog svojih izjava i ignoriranja temeljnih zdravstvenih preporuka.

Napumpan steroidima i serijom eksperimentalnih lijekova, uključujući deksametazon čije nuspojave mogu biti iluzije, agresija, uznemirenost i tjeskoba, Trump je u obraćanju naciji rekao da se ne treba bojati koronavirusa koji je u njegovoj zemlji ubio više o 209,000 ljudi.

>>>Trump zahvalio na ljubavi i podršci u videoporuci iz vojne bolnice Walter Reed

“Nemojte mu dopustiti da s vama dominira. Nemojte ga se bojati,” izjavio je predsjednik. “Meni je bolje, možda sam i imun, ne znam,” dodao je.

“Nepobjedivi”

Njegove su izjave izazvale uobičajenu sablazan u zdravstvenoj struci. “Bio sam zaprepašten kad je rekao da se COVID-a ne treba bojati,” rekao je William Schaffner, profesor preventivne medicine i zaraznih bolesti sa Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt u Nashvilleu za Reuters. “Ovo je bolest koja ubija oko tisuću ljudi dnevno, torpedirala je gospodarstvo, ljude ostavila bez posla. Ovo je virus kojeg treba i poštivati i kojeg se treba bojati,” dodao je.

Na izjavu su se osvrnuli i demokrati. “Ovo je tragičan neuspjeh u vodstvu,” objavio je demokratski senator Chris Coons na Twitteru.

>>>Trump bolje nakon hospitalizacije | liječnik

No, Trump je sebe predstavio kao čovjeka koji je nadvladao bolest i pritom postao snažniji. “Ako se Predsjednik vrati natrag u kampanju, bit će nepobjedivi heroj, koji nije preživio samo svaki prljavi trik koji su mu podmetnuli demokrati, već također i kineski virus,” zacvrkutao je na Twitteru.

#GaspingForAir (engl. dahtanje za zrakom)

Trump je nakon slijetanja helikoptera kojim je prebačen u dvorište Bijele kuće za medije priredio predstavu tijekom koje je koračao energično, mahao rukama ili podizao palčeve kako bi pokazao da je dobro.

Nakon što se popeo stepenicama i našao na trijemu zgrade on je skinuo masku nehotice otkrviši da ima poteškoća s disanjem. Navedeni je trenutak na društvenim mrežama  zasjenio sve njegove nastupe i izjave. Na Twitteru je hashtag #GaspingForAir trenutno među vodećim trendovima, uz brojne komentare da pred predsjednikom još uvijek predstoji borba.

Stanje Trumpa je za CNN komentirao i Anthony Fauci, vodeći stručnjak američke vlade za zarazne bolesti, rekavši da mu se predsjednik čini dobro. “Ponekad će se, nakon pet dana dogoditi preokret … Malo je vjerojatno da će se to dogoditi, ali oni moraju paziti na to,” rekao je.