Biznis i ekonomijaPreporučeno

Peticija za ukidanje parafiskalnih nameta već prikupila više od 10,000 potpisa | UGP   

Ilustracija/Eric Perlin

Udruga Glas poduzetnika (UGP) još jednom upozorava da su poduzetnici, obrtnici i građani pod stalnim pritiskom plaćanja parafiskalnih nameta koji im onemogućavaju razvoj poslovanja i napredak.

Kao primjer apsurdnosti i iracionalnosti sustava iz UGP-a podcrtavaju slučaj  Borisa Šuljića, vlasnika hotela, vinarije i restorana Boškinac, jednog od malobrojnih u Hrvatskoj koji ima Michelinovu zvjezdicu, koji je u objavi na društvenim mrežama opisao kako se od građana i poduzetnika otima novac.

Naime, postoje mnoga državna poduzeća koja koriste postojeće zakone i propise te na taj način izvlače još više novca kroz različite namete. U slučaju Borisa Šuljića, Hrvatske vode naplatile su mu čak 180.000 kuna naknade za nepostojeći objekt, za koji nije ni siguran hoće li ga uopće izgraditi. Postojeći zakoni omogućavaju Hrvatskim vodama da to učine.

>>>Marić: nudimo snižavanje stope poreza na dobit i dohodak, mislim da je to više nego dovoljno

“Na mjestu gdje nema ni vode ni odvodnje, gdje oborinske vode stvaraju kratere koje sami saniramo već skoro 20 godina, gdje ne postoje nikakve ni hrvatske ni bugarske vode, mi smo odlučili proširiti poslovne kapacitete. Međutim, s obzirom na ovu situaciju i neizvjesnosti oko turizma generalno, odlučili smo pričekati još neko vrijeme s daljnjim aktivnostima. Dakle građevinska dozvola je u mirovanju i imamo još cca dvije godine da je konzumiramo. Možda na kraju i nećemo. Međutim Hrvatske vode, još jedna hrvatska fantomska praona novca, leglo političkog klijentelizma i korupcije, jutros su nam s računa skinule 180 000 kuna zaduženja po toj građevinskoj dozvoli, za koju mi još nismo sigurni hoćemo li je i konzumirati. Oni su se naplatili jer postoje zakoni koji im to omogućuju. Što su nam konkretno naplatili? Jebale vas hrvatske vode, šume, ceste, potoci i jaruge, da vas Jebale!” napisao je Šuljić.

“U normalnim državama se naplaćuje stvarno isporučena usluga, jedino u Hrvatskoj postoje fantomske naknade za vode, šume i spomenike, koje ne zahtijevaju nikakvu protučinidbu, nego su doslovno legalizirana pljačka poduzetnika i građana. To se mora promijeniti i ovakvi nebulozni parafiskalni nameti moraju biti ukinuti čim prije!” dodao je poduzetnik u objavi na Facebooku uz napomenu da nema ništa protiv toga da Hrvatske vode naplate sve što naprave na terenu i objektu nakon što objekt dobije uporabnu dozvolu.

Više od 10,000 potpisa za ukidanje parafiskalnih nameta  

Iz UGP-a u osvrtu na navedeno pitaju kakvu to motivaciju daje poduzetnicima i obrtnicima da ulažu u svoje poslovanje, da zapošljavaju još ljudi ili da općenito investiraju u Hrvatsku?

Hrvatske vode imaju godišnje prihode i troškove od tri milijarde kuna, preko 1.000 zaposlenih i 120 direktora, kao samo jedno od javnih poduzeća koje ubire parafiskalne namete.

>>>Odluke o ukidanju članstva u HGK i HOK-u se mogu donijeti jako brzo: Zurovec

“Tražimo ukidanje parafiskalnih nameta jer je ovo još jedan od mnogih eklatantnih primjera cijeđenja poduzetnika i građana za nepostojeće usluge i razlog više za ukidanje parafiskalnih nameta. Svi javni troškovi trebaju se financirati iz proračuna i poreznih prihoda. Pozivam sve da potpišu peticiju koju je organizirala udruga Glas poduzetnika te da na taj način potaknemo nadležne institucije da konačno smanje namete za građane, poduzetnike i obrtnike. Prvi korak koji je najlakše napraviti, mora biti izmjena zakona o HGK-a i HOK-u, kojim će članstvo u tim organizacijama postati dobrovoljno,” rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

>>>Glas poduzetnika pokrenuo peticiju za ukidanje obaveznih članarina, parafiskalnih nameta

Peticija “Stop nepotrebnim nametima!” u samo nekoliko dana prikupila je preko 10.000 potpisa građana, poduzetnika i obrtnika kojima je dosta plaćanja nameta za koje ne vide pretjeranu svrhu. Potpisivanje peticije je i dalje u tijeku, pišu iz UGP-a.