Politika

Đulabić o zabrani Milanovića: Ustavni sud djeluje izvan ovlasti

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Vedran Đulabić smatra da je sadašnji sastav Ustavnoga suda prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju, komentirajući u petak njihovo upozorenje da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer.

“Već sam napisao da je problem ako Ustavni sud prijeđe granice svojih ovlasti, a današnja pressica samo potvrđuje ono što sam napisao. Ustavni sud je danas opet prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju”, napisao je profesor s katedre za upravnu znanost na društvenoj mreži X.

“To što radi trenutni sastav Ustavnog suda je nečuveno”, stoji u njegovoj objavi.

Odavno su izašli izvan granica svojih ovlasti, dodaje Đulabić u objavi, a nema nikakvog mehanizma kontrole njegovih odluka.

Zabrana

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je na konferenciji za novinare rekao da predsjednik Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

“Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku”, rekao je Šeparović.

Za takvo upozorenje glasovalo je devet ustavnih sudaca, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, a sutkinja Ingrid Antičević Marinović nije došla na sjednicu.


Povezane vijesti