Politika

Sanja Barić: to je ustavno-pravni poredak, riječ Ustavnog suda je zadnja

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić rekla je u petak nakon novog upozorenja Ustavnog suda da su se mnogi, a najviše predsjednik Republike Zoran Milanović ponašali suprotno Ustavu pa sad moraju snositi posljedice.

Ustavni sud upozorio je da predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti mandatar ni predsjednik Vlade čak ni ako podnese ostavku.

“Ovdje je pitanje elementarne zaštite ustavno-pravnog poretka i Ustavnog suda kao institucije i toga se treba striktno držati”, rekla je Hini Sanja Barić, koja je predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Naglasila je da nije važno što kaže ona ili bilo tko drugi jer kad Ustavni sud kaže nešto i kaže to dvotrećinskom većinom svojih glasova, to je konačni tumač Ustava i svih ustavnih pravila pa toga svi moraju biti svjesni.

“To je ustavno-pravni poredak, vladavina prava i to je to”, komentirala je stručnjakinja.

Zadnja riječ

Barić naglašava kako u toj situaciji nije bilo idealnih rješenja “zato što su se mnogi, a najviše predsjednik Republike, ponašali suprotno onome što im je rečeno i onome što sam Ustav kaže”.

“Jasno je, upozoreno je, tako da sad moraju snositi posljedice svojih radnji. Ustavni sud je svoje rekao i dalje od toga se nema više ništa za reći”, kaže govoreći o Milanoviću i koaliciji Rijeke pravde predvođene SDP-om koja ga je istaknula kao svojeg kandidata za premijera.

Ustavni sud, 10 sudaca, jednako su izabrali i HDZ i SDP, dodaje Barić i ističe kako se treba u javnosti prestati vrtjeti mit kako su ih neki ‘zločesti HDZ-ovci ili zločesti SDP-ovci izabrali svaki put kad im se neka odluka ili upozorenje Ustavnog suda ne sviđa’.

Upitana što ako predsjednik ignorira ovo upozorenje, Barić kaže kako Ustavni sud može donijeti i odluku bude li trebalo.

“Ali ja vjerujem u odgovornost svih drugih aktera. Pa što je to jedina osoba koja može biti premijer u Hrvatskoj? Naravno da nije. Tu je sad nešto drugo na stvari, a to je da netko misli da je iznad apsolutno svega”, zaključila je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je na konferenciji za medije u petak izjavio i da bi u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa sa željom da Milanović bude mandatar Ustavni sud takvu odluku mogao poništiti.


Povezane vijesti