PolitikaPreporučeno

Duterte: ili ćete se cijepiti ili ću vas strpati u zatvor | COVID-19

Rodrigo Duterte; Foto: Jeon Han/Creative Commons

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u ponedjeljak je građanima koji odbiju cijepljenje protiv bolesti COVID-19 zaprijetio zatvorskom kaznom.

“Birajte, cjepivo ili ću vas ja strpati u zatvor,” rekao je u televizijskom obraćanju naciji nakon izvješća o slabom odazivu na imunizaciju na nekoliko lokacija u glavnom gradu Manili.

>>>Pod pritiskom virusa, struke i građana Filipini snaže testiranje na COVID

Njegova je opaska u suprotnosti s izjavama zdravstvenih službenika koji ljude pozivaju na cijepljenje ističući da je ono dobrovoljno.

“Nemojte me krivo shvatiti, u ovoj zemlji vlada kriza. Ja sam jednostavno ogorčen što Filipinci ne slušaju vlasti,” rekao je predsjednik čija zemlja trpi jednu od najgorih epidemija u Aziji s više od 1.3 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze od kojih je više od 23,000 rezultiralo smrću.

Zaključno s 20. lipnjem dvije je doze primilo oko 2.1 milijun osoba, što cilj vlade da do kraja godine procijepi 70 milijuna u populaciji od 110 milijuna ljudi čini sve nedostižnijim.

Duterte, koji trpi kritiku zbog čvrstog odgovora na ugrozu, u ponedjeljak je također ustrajao na odluci da škole ostavi zatvorenima.

ICC je “sranje”

Predsjednik se u istom obraćanju javnosti osvrnuo i na Međunarodni kazneni sud (ICC) nakon što je jedan od tužitelja zatražio dozvolu za pokretanje iscrpne istrage ubojstava povezanih s filipinskim ratom protiv droge.

Duterte je u ožujku 2018. godine Filipine povukao iz članstva u osnivačkom ugovoru ICC-a, otkad odbacuje bilo kakvu suradnju u istrazi opisujući kazneni sud kao “sranje”, podsjeća Reuters.

>>>Gradonačelnik Moskve: aktivan je novi soj, agresivniji je, teže se oporaviti, brže se širi

“Zašto bih se ja branio ili suočio s optužbama ispred bijelaca. Vi mora da ste ludi,” rekao je predsjednik koji je nakon izborne pobjede u 2016. godini krenuo u nemilosrdnu kampanju protiv narko-kartela tijekom koje su ubijene tisuće.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da su vlasti sustavno pogubljivale osumnjičene za trgovinu drogom, dok Duterte inzistira da su nasilna ubojstva rezultat opiranja uhićenju.

Pratite nas na Google vijestima