PolitikaPreporučeno

EP upozorio na kršenje ljudskih prava u Hong Kongu, Rusiji i SAD-u, zatražio nove sankcije Venezueli

Europski parlament je u četvrtak zatražio sankcije za veći broj osoba odgovornih za represiju u Venezueli i potvrdio svoju potporu privremenom predsjedniku Juanu Guaidou.

U neobvezujućem tekstu za koji je glasalo 455 eurozastupnika (85 je bilo ‘protiv’ i 105 suzdržano), poziva se “Europsko vijeće da uvede nove sankcije pojedincima u državnom vrhu odgovornim za povredu ljudskih prava i za progon”.

Točnije, “vlasti EU-a trebaju ograničiti kretanje tih pojedinaca i članova njihovih obitelji, zamrznuti njihovu imovinu i ukinuti im vize”, obrazlaže Europski parlament u priopćenju za medije.

Usto, opetuju “punu potporu legitimnom privremenom predsjedniku Juanu Guaidou”.

Novi Europski parlament proistekao iz izbora održanih krajem svibnja sada u svojim redovima ima španjolskog eurozastupnika Leopolda Lopeza Gila (EPP, desnica), oca Leopolda Lopeza, predstavnika venezuelske oporbe koji se sklonio u rezidenciju španjolskog veleposlanika u Caracasu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federica Mogherini još je u utorak zaprijetila režimu  Nicolasa Madura da će produžiti popis sankcioniranih osoba ako pregovori koji se pod norveškim pokroviteljstvom trenutačno vode na Barbadosu ne dadu nikakva rezultata.

Nekim istaknutim pojedincima režima Nicolasa Madura zabranjen je boravak i zaplijenjena im je imovina u EU-u.

Za donošenje novih sankcija potrebni su glasovi svih zemalja članica EU-a.

Premda nema nikakve stvarne ovlasti na diplomatskom polju, osim da upozorava javnost i pokuša utjecati na europsku izvršnu vlast, Europski parlament je već donio više dokumenata u kojima osuđuje venezuelsku krizu, ali je ovo prvi u novom sazivu.

Rezolucije o Hong Kongu, Rusiji i migrantskoj krizi u SAD-u

Europarlamentarci su u četvrtak usvojili i rezolucije u kojima upozoravaju na poštivanje ljudskih prava u Hong Kongu, Rusiji i na granici SAD i Meksika.

Od vlasti Hong Konga su zatražili da odustane od izmjena zakona o izručenju koji je izazvao masovne prosvjede, te odmah puste bez optužnica sve mirne prosvjednike. Po predloženim izmjenama bi se stanovnici Hong Konga mogli slati u Kinu na suđenje, no čelnica Hong Konga Carrie Lam prošlog je tjedna objavila da odustaje od spornog zakona.

Europarlamentarci su od ruskih vlasti zatražili da bezuvjetno i odmah oslobodi sve nezakonito zatvorene ukrajinske državljane, u Rusji i na privremenom okupiranim područjima Ukrajine, te da prestane onemogućavati rad aktivista za zaštitu okoliša.

>>>Meksiko ‘duboko zabrinut’ zbog američke granične paramilicije

Zastupnici su izrazili “duboku zabrinutost” zbog odnosa spram migranata i tražitelja azila, posebice djece, na granici SAD-a i Meksika, te od američkih vlasti zatražili da prestane razdvajati obitelji i svim privedenim migrantima osiguraju temeljna prava.