Biznis i ekonomijaPreporučeno

Erdogan nokautirao još jednog guvernera središnje banke, liru

Turska lira posrće prema povijesno najnižim razinama u odnosu na dolar nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan tijekom vikenda još jednom osupnuo investitore i tržišta novcem (FX) najurivši još jednog guvernera središnje banke.

Reuters javlja da će ortodoksnog tehnokrata i bivšeg ministra financija Nacija Ağbala čije su imenovanje u studenom prošle godine pozdravila tržišta, zamijeniti kritičar povećanja kamatnih stopa. Riječ je o petoj smjeni na vrhu središnje banke u pet godina.

>>>Erdogan ‘odlučan’ smanjiti kamatne stope u bankovnom sustavu

Potez je ojačao japanski jen u odnosu na euro i “down under” valute zbog špekulacija da će pojedinačni japanski investitori koji su nedavno kupili liru zbog stezanja monetarne politike progutati gubitke i zatvoriti pozicije. Zabrinutost zbog potencijalnog remećenja financijskih tržišta i neovisnosti turske središnje banke također je podržala dolar zahvaljujući njegovom statusu sigurne luke.

Brige zbog širenja “zaraze”

“Ostale zemlje s tržištem u nastajanju nisu u istoj poziciji kao Turska, ali bi ipak moglo doći do neke zaraze,” komentirao je Masafumi Yamamoto, glavni valutni strateg u Mizuho Securities u Tokiju. “Postoje brige da će ljudi početi uzimati profit na drugim tržištima. Ovo izgleda kao vrijeme za preispitivanje investicijske strategije, jer će rotacija u valute (tržišta u nastajanju) s visokim prinosom biti zaustavljena.”

Lira je u ponedjeljak u prvim satima trgovanja u Aziji kotirala 8.10 za dolar, 11% niže nego u petak. U jednom je trenutku pokleknula i do 14.9%, na 8.4850, što je blizu rekordnih nizina od 8.5800.

>>>Turska središnja banka smanjila kamate na kartično zaduživanje s 1.60% na 1.40%

Erdoğan je guvernera najurio samo dva dana nakon oštrog povećanja kamatnih stopa za financijski sustav čiji je cilj bio zauzdavanje inflacije od gotovo 16% i podrška liri.

Analitičari procjenjuju da imenovanje novog guvernera znači odmak od ortodoksne monetarne politike i nastavak inflacijskih pritisaka što bi moglo voditi prema produljenoj volatilnosti tržišta.

“Nakon što je serijom agresivnih povećanja stopa vratila povjerenje investitora, Turska je ugrabila poraz iz ralja pobjede,” napisali su u memorandumu analitičari tvrtke Brown, Brothers i Harriman.