Biznis i ekonomijaPreporučeno

Erdogan najurio još jednog guvernera središnje banke

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u subotu je uručio otkaz guverneru središnje banke Muratu Uysalu čiju je ulogu preuzeo bivši ministar financija Naci Ağbal.

Iznenađujući predsjednički ukaz objavljen je bez obrazloženja u subotu u ranim satima u turskim službenim novinama. Dužnosnici upoznati s potezom navode da predsjednik Uysala drži odgovornim za snažnu deprecijaciju turske lire koja je od početka godine izgubila 30% vrijednosti te kotira na najnižim razinama u povijesti.

“Rast tečaja uistinu je brzo nadmašio očekivanja. Očekivalo se da će neki koraci imati utjecaja, ali se to nije dogodilo,” rekao je jedan od viših dužnosnika za Reuters.

Analitičari drže da bi Ağbal, koji slovi kao vješt menadžer i bliski saveznik Erdoğana, središnju banku mogao vratiti u ortodoksnije vode u trenutku kad građani domaću masovno mijenjaju za druge, čvršće i stabilnije valute.

“Rukovodstvo Uysala bilo je totalna katastrofa. Ağbal zacijelo ne može gore. On ima reputaciju pristojnog tehnokrata,” napisao je Timothy Ash iz BlueBay Asset Management na Twitteru. “Ağbal je zapravo kvalificiran za posao.”

>>>Erdogan ‘odlučan’ smanjiti kamatne stope u bankovnom sustavu

Reuters piše da lira nastavlja posrtati uslijed niza faktora, uključujući negativne realne stope, poljuljanu ili nepostojeću neovisnost središnje banke, rizik od zapadnih sankcija zbog turske vanjske i obrambene politike te zabrinutosti zbog iscrpljenih deviznih rezervi.

Erdoğan je Uysala imenovao guvernerom središnje banke u srpnju 2019. godine nakon što je najurio njegova prethodnika Murat Cetinkaya koji se opirao smanjenju kamatnih stopa i stvaranju novca.

>>>Turska središnja banka smanjila kamate na kartično zaduživanje s 1.60% na 1.40%

Erik Meyersson, viši ekonomist Handelsbanke, kaže da je Uysal žrtveno janje okrivljeno za propuste i neuspjehe predsjednika koji je “vezao” ruke središnje banke i ulogu guvernera sveo na “puko lutkarstvo”.

Ağbal je četvrti guverner Turske banke u posljednjih pet godina.