PolitikaPreporučeno

EU ulaže više od 48 milijuna eura u proširenje Dječje bolnice Srebrnjak: Komisija  

EU ulaže više od 48 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u proširenje Dječje bolnice Srebrnjak na obroncima Zagreba.

Projekt uključuje izgradnju zgrade od 15 000 m² i kupnju istraživačke i medicinske opreme kako bi se bolnica preobrazila u centar za klinička istraživanja gdje će se razvijati i upotrebljavati novi lijekovi. U centru, čiji se dovršetak planira u veljači 2022., liječit će se česte i kronične bolesti djece i adolescenata.

Povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je: Svrha je kohezijske politike EU-a poboljšati kvalitetu života, a u ovom slučaju spašavati živote. Zahvaljujući ovom projektu djeca u Hrvatskoj liječit će se u skladu s najnovijom medicinskom praksom, a hrvatski istraživači radit će u istraživačkom centru svjetskoga ranga u srcu Zagreba.

>>>Položen je kamen temeljac Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Cilj je projekta i zadržati nadarene medicinske istraživače i liječnike u Hrvatskoj te se očekuje da će broj zaposlenih u bolnici porasti za 67 %. Rad centra obuhvaćat će područja medicine kao što su astma, alergije, reumatologija, kardiologija, pedijatrijska kirurgija, sportska medicina, rehabilitacija i klinička ispitivanja. Uz to, novi je centar projektiran u skladu sa standardima zaštite okoliša uz smanjenu proizvodnju otpada i potrošnju vode.