PolitikaPreporučeno

Europska pravobraniteljica Emily O’Reilly otvorila istragu Dubravke Šuice

Europska pučka pravobraniteljica zatražila je od Europske komisije (EK) pojašnjenje u vezi s pritužbama anonimne osobe iz Hrvatske, nezadovoljne odgovorom EK-a o intervenciji potpredsjednice Dubravke Šuice na lokalnoj televiziji u Dubrovniku, objavio je u utorak ured pravobraniteljice.

Šuica je krajem travnja i uključila se u kontakt emisiju “Glas naroda“ nakon što je jedan gledatelj, komentirajući hrvatske političare, postavio pitanje o podrijetlu njene imovine.

>>>Izjava o financijskim interesima Dubravke Šuice ne odgovara na pitanja o vrijednosti imovine

Emily O’Reilly dobila je pritužbu na odgovor EK-a o postupku Šuice, koja se krajem travnja uključila u kontakt emisiju nakon što je jedan gledatelj postavio pitanje o podrijetlu njene imovine, potvrdio je ured Hini.

Podnositelj pritužbe smatra da je Šuica tim postupkom prekršila Kodeks ponašanja za članove EK.

EK je na to odgovorio da “EK i potpredsjednica Šuica pridaju najveću moguću pozornost slobodi izražavanja, slobodi i pluralnosti medija, što su temeljne europske vrijednosti sadržane u Povelje EU-a o temeljnim pravima”.

>>>Odbor za europske poslove podržao ‘povjerenicu Šuicu’ s 10 glasova, 5 suzdržanih

Dodao je da “namjera potpredsjednice Šuice nije bila narušiti neovisnost dotične televizije, neovisnost novinara Paška Tomaša i njegove emisije “Glas Naroda”.

Podnositelj pritužbe nije bio zadovoljan tim odgovorom i obratio se uredu pučke pravobraniteljice.

O’Reilly je odlučila otvoriti istragu i zatražila pisani odgovor EK najprije do 27. srpnja, ali s obzirom na ljetnu stanku rok je pomaknut na 15. rujna.

>>>Šuica odgovorila na pitanje ‘satiričkog europarlamentarca’ o imovini: sve je po zakonu

Šuica, potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju nazvala je krajem travnja i uključila se u kontakt emisiju “Glas naroda“ nakon što je jedan gledatelj, komentirajući hrvatske političare, postavio pitanje o podrijetlu njene imovine.

Voditelja emisije Paška Tomaša prozvala je za neprofesionalnost jer nije reagirao na izjave gledatelja o njenoj imovini, koje su, rekla je, ‘neistine i dezinformacije’.

>>>Odluka o slučaju Šuice u interesu javnosti: povjerenik Pičuljan u raspravi Gonga

Na traženje voditelja da kaže istinu i demantira navode gledatelja, Šuica je rekla kako postoje institucije države i ‘one su te koje znaju’.

“Ne bih željela ulaziti ni u kakvu debatu. Ja samo na neki način komuniciram s vama htijući vam ukazati na neprofesionalnost u odnosu na slušatelja koji, naravno, ima pravo na svoje stajalište, ali i ja imam pravo na svoju obranu i imam pravo vas upozoriti da to nije bilo korektno“, rekla je tada Šuica.