Biznis i ekonomijaPreporučeno

Feelsgood investicija u BE-ON, domaći startup za pomoć blokiranima

Feelsgood, prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, sklopio je ugovor o ulaganju u domaći startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,3 milijuna eura koja će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi.

>>>Dombrovskis: u Hrvatskoj je osnovan novi fond FeelsGood, i to je dobra vijest

Pozitivni utjecaj na društvo jedan je od osnovnih kriterija kojima se Feelsgood vodi pri odabiru poduzeća u koja će investirati. Taj utjecaj mora biti mjerljiv te usklađen s ostvarivanjem 17 ciljeva održivog poslovanja UN-a, bez obzira radi li se o okolišnim, ekonomskim ili društvenim izazovima u životima ljudi.

Prema najnovijim dostupnim podacima u Hrvatskoj je preko 240.000 ovršenih potrošača. To je tek neznatno manje nego lani, no njihov dug je istovremeno gotovo 5% veći te samo glavnica iznosi 18,2 milijuna, a kamate još dodatnih 6,8 milijardi kuna. Osim ovih službenih brojki, procjenjuje se da se još najmanje toliko građana nalazi na samom rubu blokade čime dolazimo do poražavajućih pola milijuna stanovnika Hrvatske u ozbiljnim financijskim, a samim time i životnim te društvenim poteškoćama.

Savjetodavna uloga

BE-ON zapravo ima ulogu savjetodavca takvim građanima, ali i ulogu kreditnog posrednika s modelom poslovanja koji su samostalno osmislili, a posjeduju i sva potrebna odobrenja.

“Ovo je značajna investicija i priznanje za ono što radimo već tri godine – pomažemo građanima vratiti osobnu financijsku slobodu, da izađu iz začaranog kruga kroz proces restrukturiranja. Ono što nas razlikuje od ostalih financijskih savjetnika je vlastito rješenje preuzimanja obveza prema vjerovnicima pa tako 40 do 60 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izaći iz blokade i vratiti se na financijsko tržište te povećati kvalitetu svog života,” istaknula je Sabine Gradištanac Škrgatić, direktorica u BE-ON-u.

Mjerljiv pozitivan učinak

Pomoć u rješavanju stvarnih problema hrvatskog društva kroz investicije osnovna je misija fonda Feelsgood koji je u cijelosti razvijen u Hrvatskoj, a i sav investicijski kapital od otprilike 30 milijuna eura nalazi se našoj zemlji.

“Jako nas veseli što smo realizirali još jednu značajnu investiciju u domaću tvrtku koja osigurava mjerljiv pozitivan društveni učinak. Tako će naše ulaganje sigurno pomoći da BE-ON odblokira što veći broj građana koji su se našli u naizgled bezizlaznoj situaciji. Mi u Feelsgoodu ćemo nastaviti tragati za novim partnerima i investirati u inovativne tvrtke s kojima dijelimo vrijednosti i krajnji cilj – bolje, pametnije, pravednije i jednakije društvo,” poručio je Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood, te dodao da ova suradnja dokazuje i predanost fonda Feelsgood ulaganju u kompanije koje promiču jednakost spolova, s obzirom da je Sabine Gradištanac Škrgatić suosnivačica i direktorica BE-ON-a.

***

Feelsgood Social Impact Investment Fund je prvi potpuno hrvatski fond rizičnog kapitala i prvi u Hrvatskoj koji financira startupe koji isključivo na održiv i profitabilan način osiguravaju pozitivan utjecaj na društvo. Projekti tih, pretežno malih i srednjih poduzeća, trebaju ostvarivati dobar i mjerljiv društveni učinak, a Feelsgood svojom investicijom u njih dodatno pojačava tu pozitivnu promjenu u važnim društvenim ili ekološkim izazovima, usklađenim s UN-ovih 17 ciljeva održivog poslovanja. Feelsgood je i prvi investicijski fondu u cijelosti razvijen u Hrvatskoj – od ideje i registracije tvrtke, preko prikupljanja svih regulatornih dozvola pri Hanfi, pa sve do sredstava koja se također nalaze u Hrvatskoj. Fond raspolaže s 30 milijuna eura investicijskog kapitala te osigurava isključivo kapital za rast, a Europski investicijski fond je pojedinačno najveći investitor u hrvatski Feelsgood, dok je najveći privatni Bellabeat Inc.

BE-ON Savjetovanje je tvrtka specijalizirana za financijsko savjetovanje građana koji su suočeni s financijskim poteškoćama poput prezaduženosti ili blokade. BE-ON ujedno djeluje i kao kreditni posrednik sa svim potrebnim odobrenjima za obavljanje takvih poslova u potrošačkom kreditiranju. Njihove klijente primarno čine građani čija je društvena isključenost posljedica financijske isključenosti uslijed nemogućnosti redovitog podmirivanja svojih obveza. Uloga BE-ON-a je omogućiti građanima s redovnim primanjima restrukturiranje njihovih obveza i ravnopravno sudjelovanje na financijskom tržištu stjecanjem kontrole nad osobnim financijama, a samim time i prestanak njihove društvene isključenosti.

Pratite nas na Google vijestima

oglasavanje@grabancijas.com

Media Val