Politika

Fico zavjetovao veto na uzdizanje Kijeva u NATO: Ukrajina nije neovisna i suverena nacija

Otvoreno i zdušno proruski slovački premijer Robert Fico u subotu je rekao da njegovoj zemlji susjedna Ukrajina nije suverene nacija već je pod apsolutnom kontrolom Sjedinjenih Američkih Država.

Prekaljeni populist, koji je vlast osvojio u listopadu prošle godine uz zavjet približavanja Rusiji u televizijskom je nastupu ponovio i svoje protivljenje uzdizanju Kijeva u Sjevernoatlantski savez (NATO).

“Ukrajina nije neovisna i suverene zemlja,” rekao je Fico za RTVS. “Ukrajina je pod potpunim utjecajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih Država.”

Premijer je najavio da će svoja gledišta ponoviti ukrajinskom kolegi Denisu Šmihalju s kojim će se u srijedu susresti u gradu Užorod na granici Ukrajine i Slovačke.

“Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u i da ću na to staviti veto. To bi bila samo osnova za Treći svjetski rat, ništa drugo,” rekao je.

“Potvrdit ću da on neće primiti nikakvo oružje što se tiče slovačke vojske i državnih zaliha,” dodao je.

Fico je Ukrajinu kroz razgovor oslikao kao “jednu od najkorumpiranijih nacija u svijetu”.

“Samo Bog zna koliko pomoći poslane vama negdje nestane.”

Premijer je ponovio i gledište da aktualni sukob nema vojnog rješenja.

“Mora biti neke vrste kompromisa, što će biti izrazito bolno za obje strane. I što oni (Ukrajinci) čekaju i očekuju? Da će Rusija otići…? To nije realno,” zaključio je prema citatu EurActiva.