PreporučenoTech

Financijska prekretnica Netflixa

Dionica Netflixa dobro kotira nakon što je kompanija u utorak objavila da je broj pretplatnika na kraju 2020. godine prešao granicu od 200 milijuna što prvi put omogućuje projekciju poslovanja bez posuđivanja milijardi dolara za kreiranje svježeg sadržaja.

Danas najveća streaming platforma svijeta je u manje od desetljeća za potrebe produkcije posudila 15 milijardi dolara, a analitičari kažu da je upravo postignuta financijska prekretnica opravdala strategiju zaduživanja.

>>>Netflix naručio prvih osam epizoda Resident Evila

Kompanija je u utorak rekla da “pozitivnu nulu” očekuje u tekućoj godini. “Mi vjerujemo da više nećemo morati posezati za vanjskim financiranjem naših dnevnih operacija,” navedeno je u pismu dioničarima koji u sljedećim godinama mogu očekivati neku vrstu povrata novca, uključujući otkup dionica.

Iz uprave su rekli da za sad nema planova o smanjenju duga koji će ostati na bruto razini od 10 do 15 milijardi dolara.

“Ovo je u oštrom kontrastu s Disneyem i mnogim drugim pridošlicama na streaming tržište koji gubitke mogu očekivati u sljedećih nekoliko godina,” komentirao je za Reuters analitičar eMarketera, Eric Haggstrom.

Izvješće otkriva da je Netflix u razdoblju od listopada do prosinca 2020. godine osvojio 8.5 milijuna novih pretplatnika, ponajviše zahvaljujući dramskoj miniseriji “Kraljičin gambit” i neodoljivoj Anyi Taylor-Joy. Naširoko je hvaljena i nova serija “Bridgerton”, druga sezona Vrane (The Crow) i friški postapokaliptični film Georgea Clooneya “The Midnight Sky”.

>>>Bradati Clooney čeka kraj na radioaktivnom Arktiku | The Midnight Sky | najava

Priljev novih pretplatnika bio je značajno veći od očekivanja na Wall Streetu koji je uslijed snaženja konkurencije i povećanja cijene Netflix usluge u Americi prognozirao 6.1 milijun novih pretplatnika

Netflix je pionir streaminga televizijskog i filmskog sadržaja od 2007., lani je zahvaljujući mjerama za suzbijanje koronavirusa kroz godinu osvojio najviše pretplatnika u svojoj povijesti i trenutno ima 203.7 milijuna korisnika.