PolitikaPreporučeno

Finski poštari dobili borbu protiv tipične neoliberalne brije, premijer Rinne dao ostavku

Finski premijer Antti Rinne u utorak je podnio ostavku nakon što je Stranka centra (Suomen Keskusta), članica koalicijske vlade sačinjene od pet stranaka, rekla da on više ne uživa njezino povjerenje.

Ostavka je kulminacija štrajka poštanskih radnika koji su prošlog tjedna izborili produljenje kolektivnog ugovora za oko 10,000 ljudi. Njihova je akcija dobila široku podršku javnosti i rezultirala pozivima na štrajkove solidarnosti koji su zaprijetili paraliziranjem nacije. Sindikati su rekli da izjave i gledišta premijera snaže njihovu odlučnost, slično kao što su pojedine riječi ministra Aladrovića ojačale volju za štrajk prosvjetitelja u Hrvatskoj.

Finski mediji pišu da je sindikalna borba povedena oko nastojanja da se dodatno sruši cijena već slabo plaćenog rada i oko sudbine 700 radnika zaposlenih na mukotrpnom poslu razvrstavanja pošte u neoliberalnoj maniri izdvojenih podizvođaču koji im je plaće sasjekao za 30%. Poštari nisu dobili više novca ili nova prava, ail su se izborili za zadržavanje “tradicionalnog” radnog odnosa.

>>>Kraj neoliberalizma i preporod Prosvjetiteljstva nužni za opstanak civilizacije: Stiglitz

Politička kriza Finsku zahvaća u trenutku predsjedanja Europskom unijom čije su neoliberalne politike – “oslobađanje tržišta rada” kroz “outsourcing”, “aktivne mjere zapošljavanja”, “rad bez radnog odnosa” i drugi nonsensi – već izazvale velike građanske pobune u Španjolskoj, Grčkoj ili Francuskoj.