Biznis i ekonomija

Glas poduzetnika upozorava na slom ‘formalno otvorenih’ putničkih agencija

Udruga Glas poduzetnika poslala je dopis Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma i sporta u kojemu smo upozorili na nepovoljnu situaciju u kojoj su se našle putničke agencije. Naime, radi se o djelatnosti turističkog sektora koji bilježi pad prometa u prosjeku 80%, ali nema pravo na nadoknadu fiksnih troškova jer nikad nisu bile formalno zatvorene.

>>>Restart nudi ukidanje poreza na investicije i plaće do 5000 kn, smanjenje PDV-a za turizam na 10%

“Čini se kako su putničke agencije u cijelosti zaboravljene od strane nadležnog ministarstva, kao i od Vlade Republike Hrvatske.

Budući da se radi o djelatnosti iz turističkog sektora, koji je izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo, smatramo da se nadležni moraju puno ozbiljnije baviti njihovim problemima. UGP je zatražio od Vlade Republike Hrvatske i od Ministarstva financija da se svim putničkim agencijama koje imaju pad prometa veći od 60% isplati naknada za fiksne troškove. Kao što smo naveli, iako nisu formalno zatvoreni, pad njihova poslovanja nastao je upravo zbog pandemije virusa COVID-19 i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite,” navode u priopćenju UGP-a u kojem se ističe da su putničke agencije u nepovoljnom položaju kod komercijalnih i institucionalnih zajmodavaca.

13%

Iz Udruge su ponovili svoj prijedlog o smanjenju PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno stav da bio n trebao iznositi 13%, što bi vrijedilo i za putničke agencije.

“Vlada Republike Hrvatske pod hitno mora smanjiti PDV putničkim agencijama na 13%. Isto se treba učiniti i za ostale djelatnosti u turizmu te ugostiteljstvu, baš kao što su to učinile sve ostale konkurentske zemlje. Tražimo konkretne poteze, a ne obećanja,” rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

>>>Ugostitelji: smanjenje PDV-a na 13 posto ‘spas u zadnji čas’

U dopisu se ističe i da putničke agencije nisu dobile tražene povrate sredstava od partnera kao što su hoteli, prijevoznici i avioprijevoznici, a svojim kupcima, naravno, moraju vratiti sav novac. Upravo iz tog razloga vlasnici putničkih agencija traže produženje vrijednosti izdanih vouchera najmanje do kraja 2021. godine. Jamčevno osiguranje u slučaju proglašenja više sile, kao što je COVID-19, ne pokriva izdane vouchere jer je viša sila nastupila nakon ugovaranja police jamčevnog osiguranja. U slučaju stečaja pojedinih putničkih agencija putnici će izgubiti novac zbog čega iz UGP-a apeliraju na produženje roka trajanja vouchera, jer u protivnom će putnička agencija s malo novca kojim raspolaže teško odrediti kome će vratiti novac, a kome ne. Naime, produženje roka do 31. prosinca 2021. omogućilo bi stabiliziranje poslovanja, izvršenje traženih povrata novca ili ostvarenje putovanja. Glavni cilj ovakvog poteza je da ne dođe do najgore opcije, a to je stečaj stotina putničkih agencija, upozoravaju iz Udruge.

“Mi želimo pod hitno početi raditi! Spremni smo na to i to pokazujemo objavom svih putovanja koje smo već najavili za iduću godinu. Prema informacijama s kojima raspolažemo, naši putnici spremni su ući u kompromis za produženje svojih vouchera putovanja. Naime, putnici već gotovo godinu dana nisu putovali i vidimo njihovu veliku želju za putovanjima te odmorom. Potrebna nam je samo mala pomoć od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta kako bismo stali na noge te preživjeli ove negativne financijske troškove. Također, na taj način dali bismo našim poslovnim partnerima mogućnost da uplaćene usluge iskoristimo s idućim putovanjima,” rekla je Gabrijela Koščica, koordinatorica Pododbora za putničke agencije UGP-a.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Glas poduzetnika upozorava na slom ‘formalno otvorenih’ putničkih agencija […]

Comments are closed.