PreporučenoTech

Google kotrlja ‘siječanjski core update’

Ilustracija: Gerd Altmann

Google je u ponedjeljak započeo s primjenom osvježene inačice svog ‘core’ algoritma čiji je karakter sveobuhvatan i utječe na rezultate pretraživanja širom svijeta.

Kompanija je u obavijesti na Twitteru umetnula link do članka na blogu koji rezimira učinak osvježenja: “Nekoliko puta godišnje mi radimo značajne, široke promjene u našim algoritmima i sustavima za pretraživanje. Mi ih nazivamo ‘temeljnim ažuriranjima’. Ona su osmišljena tako da generalno osiguraju ispunjenje naše misije o predstavljanju relevantnih i pouzdanih sadržaja. Ta osnovna ažuriranja također mogu utjecati na Google Discover.”

Grabancijaš se osobito raduje za nas prvom osvježenju “core algoritma” jer ono podrazumijeva prvu realnu mogućnost medijskim startupima i novim web stranicama za značajno bolje (ili lošije) pozicioniranje. U analogiji za kojom je posegnuo Google, “temeljna osvježenja” su poput revizije top liste filmova nakon novih produkcija:

>>>Google ‘zaštitio’ autorska prava, europskim izdavačima ni novac ni isječci: članak 11

“Jedan od načina promišljanja o načinu djelovanja ‘core updatea’ je da zamislite da ste napravili listu 100 najboljih filmova u 2015. godini. Nekoliko godina kasnije, u 2019., vi osvježite listu. Ona će se naravno promijeniti. Izašli su neki novi, predivni filmovi koji prije nisu postojali i oni će sad biti kandidati za uvrštavanje. Vi također možete ponovno procijeniti pojedine filmove i uvidjeti da oni zaslužuju višu poziciju na listi nego prije”

>>>Nobelom nagrađena Frances Arnold imenovana u Upravni odbor Alphabeta

S navedenim na umu, webmasteri, mediji i čitatelji u sljedećim satima i danima mogu očekivati uočljive promjene u pozicioniranju, pad ili rast prometa.

Good luck! And may the best content win.