PreporučenoTech

Google najavio zabranu oglašavanja zavjera, ‘čudotvornih lijekova’ povezanih s koronavirusom

Google AdSense logo

Alphabetov Goole u petak je najavio da će web stranicama, biznisima i aplikacijama koje objavljuju oglase s “opasnim sadržajem” u proturječju sa znanstvenim konsenzusom zabraniti korištenje njegovih AdSense i srodnih tehnologija.

Najveći i najbolji svjetski web pauk i pretraživač svoje je uvjete izmijenio uslijed rastućeg pritiska regulatora na tehnološke divove čije platforme služe za širenje dezinformacija u jeku pandemije koronavirusa čiji je intenzitet ovih dana snažniji nego ikad.

U sadržaj koji se više ne može monetizirati svrstane su dokazano opovrgnute teorije zavjera, poput glasina da je novi koronavirus biološko oružje stvoreno u kineskim laboratorijima, da ga je napravio Bill Gates kako bi omogućio masovno čipiranje ljudi, da je virus izmišljotina… i slično, navodi se u osvježenim smjernicama Googlea čija će primjena započeti s kolovozom.

>>>‘S velikom moći dolazi i velika odgovornost’: Kodeks oglašavanja i marketinškog komuniciranja – ICC

Alphabet je tijekom pandemije pokazao izraziti oprez na svim platformama s velikim dosegom, te je već zabranio štetan sadržaj; uključujući “čudotvorne lijekove” ili promicanje pokreta protiv cijepljenja.

>>>Bill Gates pod krinkom virusa želi usaditi čipove u ljude: anamneza urote

Bez mogućnosti korištenja tehnologije su ostali oglašivači koji kreiraju oglase utemeljene na teorijama zavjere, ali i izdavački koji potiču objavu prijepornog ili opasnog sadržaja.

>>>Pernar nastavlja umanjivati značaj virusa koji je ubio gotovo pola milijuna ljudi

Google oglašavanje o pandemiji koronavirusa dozvoljava sve manjem broju državnih i zdravstvenih institucija.