Biznis i ekonomija

Grabar-Kitarović: Ako nećemo sami kreirati naš imidž, to će činiti drugi. A to nećemo dopustiti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji u organizaciji Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo – Novi imidž Hrvatske” ocijenivši kako je imidž države sve važnije sredstvo za konkurentsku borbu u međunarodnom kontekstu.

Podsjetila je na okrugli stol koji je, na temu identiteta i marke odnosno brenda Republike Hrvatske, održan prošle godine u Uredu predsjednice, a na kojem je najavila osnivanje Radne skupine za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske.

Govoreći o razlozima osnivanja Radne skupine, Predsjednica je kazala kako je, nakon Svjetskog prvenstva u nogometu, postala svjesna da moramo iskoristiti trenutak svjetskog interesa i pozitivnih dojmova za Hrvatsku. Hrvatska do sada nije imala jasan i kvalitetan sustav koji bi izgradio i upravljao nacionalnim brendom, kazala je te dodala kako nije dovoljno razvijena ni svijest o važnosti nacionalnog brenda kao alata za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u svjetskim okvirima.

>>>Grabar-Kitarović: jezik je kôd identiteta i kulture, u jeziku se zrcali povijest države

“U globaliziranom svijetu imidž države igra iznimno važnu ulogu zato što određuje niz čimbenika koji definiraju njen položaj, kompetitivnost i utjecaj u međunarodnim odnosima, ali i gospodarske, demografske i druge trendove važne za stabilnost i prosperitet države,” kazala je.

Sistematičan, multidisciplinarni pristup

Želeći sistematično i multidisciplinarno pristupiti temi koja će imati veliku ulogu u definiranju budućeg položaja, konkurentnosti i utjecaja Republike Hrvatske u međunarodnim odnosima, predsjednica Grabar-Kitarović u Radnu skupinu imenovala je brojne stručnjake različitih profila: predstavnike akademske zajednice, marketinške i turističke stručnjake, dizajnere, sportaše, filmske, modne i kulturne djelatnike, poslovne ljude, osobe utjecajne na društvenim mrežama, mlade.

“Vođenje projekta povjerila sam predsjednici Radne skupine, profesorici doktorici Dubravki Sinčić Ćorić, redovitoj profesorici na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se temom brendiranja bavi dugi niz godina”, kazala je Predsjednica dodavši kako je zadaća Radne skupine bila snimiti stanje, sistematizirati odrednice i definirati područja za pozicioniranje Hrvatske te utvrditi sadržaj i arhitekturu brenda Hrvatske.

“Hrvatska kakvu trebamo”

Izrazivši zadovoljstvo što će na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” biti predstavljeni rezultati šestomjesečnog rada Radne skupine, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je svjesna da model nacionalnog brenda treba biti pod krovom jedne od vladinih institucija odnosno Vlade, kako bi model bio operativan i djelotvoran te kako bismo njime ostvarivali željene učinke.

“U globaliziranom svijetu imidž države igra iznimno važnu ulogu zato što određuje niz čimbenika koji definiraju njen položaj, kompetitivnost i utjecaj u međunarodnim odnosima, ali i gospodarske, demografske i druge trendove važne za stabilnost i prosperitet države,”

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

“Drago mi je što je Vlada prepoznala ovu inicijativu i dala svoj prinos radom nekoliko predstavnika koji su bili aktivni članovi Radne skupine te afirmativnim pristupom nakon predstavljanja smjernica Radne skupine na sastanku održanom u travnju u Vladi Republike Hrvatske, na kojem su, uz predsjednika Vlade, sudjelovali i brojni ministri”, kazala je Predsjednica. Istaknula je kako je ovo tek početak sustavnog bavljenja ovom temom te potvrda postojanja konsenzusa u namjeri oblikovanja nacionalnog brenda Republike Hrvatske, što je bitno za konačan uspjeh inicijative.

Početni korak

Izrazivši uvjerenje kako smjernice koje će biti prezentirane neće “završiti u ladici” nego će postati podloga buduće kampanje o identitetu Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako upravljanje imidžom i stvaranje nacionalnog brenda, u današnjem visokoinformatiziranom i komunikacijski intenzivnom svijetu, nema alternative.

“Ako nećemo sami kreirati naš imidž, to će činiti drugi. A to nećemo dopustiti”, rekla je Predsjednica.

Dodala je kako su smjernice za upravljanje brendom Hrvatske početni korak u tom smjeru, a krajnja svrha svega jest uspješnija Hrvatska, čiji će građani imati bolje plaće, bolji standard i veće životno zadovoljstvo.

>>>Predsjednica: puna zaposlenost, poštovanje radničkih prava i pravedna plaća temelj su bolje RH

„Dopustite mi još jednom zahvaliti predsjednici i svim članovima Radne skupine na predanom, sustavnom i temeljitom radu na razvoju identiteta i brenda Republike Hrvatske.

Uvjerena sam kako ćemo daljnjim razvojem i promicanjem brenda Hrvatske osvijestiti koliko zapravo možemo biti uspješni i koliko možemo učiniti za dobrobit naše države i svih njezinih državljana“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, piše predsjedničina Služba za odnose s javnošću.