PolitikaPreporučeno

Grčka: ribar za kormilom migrantskog broda osuđen na ‘samo’ 280 od mogućih 4760 godina zatvora

Egipatski ribar koji je u Grčkoj bio suočen s kaznom od 4760 godina zatvora na koncu je dobio blažu presudu od 280 godina.

H. Elfallah ovog je tjedna proglašen krivim za “krijumčarenje” gotovo 500 ljudi iz Libije u Grčku.

>>>Tragedija užgala raspravu o krijumčarenju ljudi, odvraćanju i ilegalnoj imigraciji

On je u studenom 2022. godine zatečen za kormilom derutnog plovila koje je prevozilo 336 muškaraca, 10 žena, 128 dječaka i devet djevojčica.

Grupe za promicanje i zaštitu ljudskih i migrantskih prava kažu da je ribar “žrtveno janje” grčkih vlasti jer je također bio jedan od migranata koji se silom prilika našao za kormilom oronule brodice na udaru olujnog vjetra zbog čega je u pomoć pozvana grčka Obalna straža.

Kada su grčke vlasti zakoračile na palubu odmah su uhitile sedam migranata za koje su procijenile da upravljaju brodom, uključujući Elfallah i njegovog 15-godišnjeg sina.

“Uobičajeni” kismet

Dobrotvorna društva tvrde da otac i sin nisu krivi za krijumčarenje ljudi, već da su se kormila prihvatili uslijed neimaštine i izazova na putovanju.

“Elfallah si nije mogao priuštiti trošak od nekoliko tisuća eura za putovanje sebe i svog sina,” rekli su iz nevladine udruge “borderline-europe”.

“On i njegov sin su u zamjenu za jeftiniju cijenu dogovorili da će obavljati pojedine poslove – nešto što je jako uobičajeno na rutama za bijeg u Europu.”

Grčki izvori pišu da je krajnje odredište oca i sina bilo Ujedinjeno Kraljevstvo u kojem je dom već pronašao drugi od njegovih potomaka.

>>>Njemačka otvara vrata naturalizaciji Ukrajinaca, drugih; Scholz: show mora ostati na cesti

Euronews u širem kontekstu posjeća da su europske granice u posljednjim godinama sve militariziranije, a nadzor sve oštriji i učinkovitiji zbog čega krijumčari upravljanje plovilima sve češće prepuštaju samim “klijentima”.

Članak 30. Grčkog zakona o migraciji

Elfallah je optužen za “neovlašteni ulazak” i “neovlašteni prijevoz 476 državljana trećih zemalja u grčki teritorij” uz otegotne okolnosti “ugrožavanja života putnika”, “stjecanja koristi” i “pripadanja zločinačkoj organizaciji”.

>>>‘Naoružan’ s 16 milijardi eura EU započinje novu etapu upravljanja migracijama  

Prema Članku 30. Grčkog zakona o migracija, ribar je za svaku osobu zatečenu na brodu mogao dobiti 10 godina zatvora što razmjere najveće moguće kazne razvlači kroz tisućljeća, odnosno do ukupno 4760 godina.

Sud je u ponedjeljak, nakon prepoznavanja njegovih “razloga” i okolnosti, odredio kaznu od “samo” 280 godina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima