Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Americi najveći broj otkaza od 2009., potražnja za radnicima 87% manja nego lani

Fotografija "Migrantske majke" iz 1936. koja često služi za ilustraciju Velike gospodarske krize u SAD-u; Foto: Dorothea Lange/Public domain

Broj otkaza koje su američke tvrtke uručile kroz siječanj i veljaču najveći je od 2009. godine koja slovi kao uvertira u “Globalnu recesiju”, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci privatnog motritelja tržišta rada.

Ponajviše je od 180.000 otpuštanja bilo u tehnološkom i financijskom sektoru.

Poslodavci su samo u veljači uručili 77.770 otkaza, u poredbi s 15.245 u istom mjesecu 2022. godine.

“Trenutno, golema većina otkaza događa se u Tehnologiji. Trgovina i financije također režu, dok se potrošnja uparuje s gospodarskim uvjetima,” komentirao je u pratnji izvješća potpredsjednik tvrtke za zapošljavanje i istraživanje tržišta rada, Challenger, Gray & Christmas Inc.

>>>Potrošnja i zaposlenost u SAD-u prepale Wall Street | siječanj 2023.

Situacija na američkom tržištu rada u posljednjim je mjesecima fokus investitora i krojača monetarne politike jer se ono pokazalo neuobičajeno krepkim unatoč poskupljenju zaduživanja.

Predsjednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, u utorak je tijekom svjedočenja u Senatu ponovio da je hlađenje tržišta rada jedan od preduvjeta za sputavanje cijena.

>>>Powell najavio oštrije poskupljenje zaduživanja, srušio burze

Američke su tvrtke u veljači najavile planove o zapošljavanju 28.830 radnika, 87% manje od 215.127 u istom mjesecu lani.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here