Biznis i ekonomija

Grlić Radman i Vučković pozdravili ‘ispravljanje nepravde u slučaju teran’

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da je presudom europskog suda o korištenju naziva teran “ispravljena nepravda iz 2013.”, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković uvjerena je da presuda u korist Hrvatske neće naštetiti odnosima sa susjedima i da će dvije zemlje ispravno dijeliti korištenje oznake teran.

Opći sud EU-a odbacio je u srijedu tužbu Slovenije protiv Europske komisije kojom je Ljubljana tražila poništenje odluke da hrvatski vinari u Istri mogu koristiti naziv teran.

>>>Hrvatska argumentirala pravo na ‘Teran’ pred Sudom EU-a: ministarstvo

“Potvrđeno je pravo hrvatskih vinara čime je ispravljena nepravda iz 2013. godine nakon što je Hrvatska ušla u EU”, rekao je Grlić Radman novinarima.

“Hrvatski vinari sigurno mogu biti zadovoljni, Hrvatska štiti vlastite nacionalne interese”, dodao je.

“Mi ćemo, dakako, i dalje imati dobre odnose sa susjednom Slovenijom i mislimo da ćemo na ispravan način dijeliti korištenje ove oznake.”

Marija Vučković

Spor Hrvatske i Slovenije izbio je 2013. kada su sa trgovačkih polica u Sloveniji uklonjene boce hrvatskog terana. Hrvatska je tada predložila zajedničku prekograničnu zaštitu terana, što su Slovenci odbili uz obrazloženje da to nije moguće zbog različitih agroklimatskih uvjeta u proizvodnji vina.

>>>Hrvatska nastavlja s upotrebom kancerogenog glifosata: ministrica

Nakon što dvije države nisu uspjele pronaći kompromis, Europska komisija je u svibnju 2017. usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. Prema tom aktu hrvatski teran na etiketama mora imati natpis Hrvatska Istra, a ispod toga manjim slovima može pisati teran.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da se današnjom presudom Općeg suda EU-a “potvrđuje i volja i aktivnosti Hrvatske i svih dionika na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou koji su započeli još 2013. godine”.

Vučković je uvjerena da presuda u korist Hrvatske neće naštetiti odnosima sa susjednom zemljom.

“Mi ćemo dakako i dalje imati dobre odnose sa susjednom Slovenijom i mislimo da ćemo na ispravan način dijeliti korištenje ove oznake”, rekla je Vučković.