Tech

HALMED ažurirao smjernice, produljio potencijalni rok valjanosti cjepiva Spikevax

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) javlja da je u suradnji s španjolskom podružnicom farmaceutske tvrtke Moderna, proizvođačem mRNK cjepiva protiv bolesti COVID-19 Spikevax, i Europskom agencijom za lijekove (EMA) zdravstvenim radnicima uputila pismo s ažuriranim smjernicama za čuvanje i pohranu predmetnog cjepiva.

>>>Francuska: mlađima od 30 godina preporučeno izbjegavanje, starijima docjepljivanje Modernom

Preporučena praksa potencijalni rok njegove valjanosti produljuje s 9 na 12 mjeseci.

Grabancijaš prenosi sažetak ažuriranih smjernica:
  • Cjepivo se može čuvati na temperaturi od -50 ºC do -15 ºC (umjesto na temperaturi od -25 ºC do -15 ºC).
  • U sažetak opisa svojstava lijeka uvršteni su alternativni uvjeti čuvanja, čime se omogućuje produljenje roka valjanosti s 9 na 12 mjeseci u određenim okolnostima. Produljenje roka valjanosti je moguće kada je cjepivo čuvano na temperaturi od -50 ºC do -15 ºC bez prekida tijekom 9 mjeseci. Temeljem dostupnih podataka o stabilnosti, potvrđeno je da je cjepivo Spikevax moguće čuvati do ukupno 12 mjeseci na temperaturi od -50 ºC do -15 ºC. Međutim, navedena promjena dovodi do smanjenja vremena dopuštenog za uporabu u kratkoročnim uvjetima čuvanja (na temperaturi od 2 °C do 8 °C) s 30 dana na 14 dana.
  • Uvrštene su informacije o uvjetima čuvanja cjepiva u napunjenoj štrcaljki.

HALMED napominje da će datum isteka roka valjanosti naveden/otisnut na kartonskoj kutiji i dalje odražavati mogućnost roka valjanosti od 9 mjeseci.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima