Biznis i ekonomijaPreporučeno

Horvat: ako su investicije generator, neka EU fondovi budu akcelerator – InvestEU

“Među prvih nekoliko asocijacija na Hrvatsku vjerojatno nećemo vidjeti – poželjna zemlja za ulaganje. No, u posljednjih smo se godinu dana na ljestvici Doing Business uzdigli za čak sedam mjesta, što pokazuje da situacija ide nabolje i budi optimizam. Prilika za gospodarski rast svakako je predsjedanje EU-om koje predstoji našoj zemlji. Ono može donijeti i puno i malo; ovisi o nama samima. Uvjeren sam da je to dobar trenutak da se Hrvatska skine s trona zemlje propuštenih prilika”, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na konferenciji InvestEU: Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU. Konferenciju organiziraju Europska investicijska banka, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora i Hanza Media.

Zdravko Marić
Zdravko Marić; Foto: HGK

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da su prioriteti toga hrvatskog predsjedanja već su dobro poznati. „Unija koja raste, Unija koja povezuje, štiti svoje građane i otvorena je prema svemu izvana – tim principima ćemo se voditi. Tijekom predsjedanja poticat ćemo teme iz područja demografije, istraživanja i razvoja te digitalizacije. Tu se vidi podudarnost između prioriteta našeg predsjedavanja i prioritete nove Komisije. Fokus ćemo staviti na održiv i zdrav rast koji će generirati novu zaposlenost, osobito za mlade, ali ne možemo zanemariti ni inovacije“, naglasio je Marić, dodavši da se Invest EU u sve to izuzetno dobro uklapa.

Ognian Zlatev
Ognian Zlatev; Foto: HGK

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev osvrnuo se na tzv. Junckerov plan na koji se nastavlja InvestEU. „Kada je Juncker preuzeo vođenje Komisije, Unija se oporavljala od najgore krize. Ambiciozan plan je donesen, a danas, pet godina poslije, možemo reći da je uspio jer je aktivirao više od 440 milijardi eura ulaganja diljem Unije. Plan je stvorio 1,1 milijun novih radnih mjesta, a to je popravilo život brojnim građanima i pokazalo da plan nije samo mrtvo slovo na papiru. InvestEU program nastavlja se na Junckerov plan i zbog njega smo danas ovdje. Donijet će brojne financijske alate pod jedan krov i tako pojednostaviti ulaganja. Mala i srednja poduzeća, inovacije, nove tehnologije i zaštita okoliša prioriteti su na kojima ćemo nastaviti raditi. Očekuje se da će pokrenuti najmanje 650 milijardi eura investicija“, objasnio je Zlatev, apostrofiravši da će se moći napraviti više s manje sredstava.

Anton Kovačev
Anton Kovačev; Foto: HGK

Voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke Anton Kovačev rekao je da treba iskoristiti prilike koje nam pruža novi okvir InvestEU. „Korištenje EU sredstava u početku Junckerova plana bilo je dosta skromno, dok je Hrvatska sada iznad prosjeka EU. Strategija EIB-a jest pojačati potporu privatnim poduzetnicima i njihovim ulaganjima. Posebno želimo poduprijeti inovatore jer oni pripadaju skupini najbrže rastućih u Hrvatskoj i podižu razinu konkurentnosti našega gospodarstva u svijetu.

Marko Pavić
Marko Pavić; Foto: HGK

U posljednjih nekoliko godina napravili smo značajne iskorake u apsorpciji EU sredstava, isplaćene su više od tri milijarde eura i to je bio značajni generator investicija i razvoja u Hrvatskoj. Naše gospodarstvo još računa na bespovratna sredstva i EU fondove, ali moramo se pripremati i za druge financijske instrumente jer će oni biti značajan pokretač razvoja. Zato podupiremo Invest EU“, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, uz napomenu da je jedan od četiri prioritetna stupa razvoja Hrvatske ravnomjeran regionalni razvoj pa će Vlada posebno podupirati ulaganje u R&D i kulturu razvoja poduzetništva.

Darko Horvat
Darko Horvat; Foto: HGK

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je: „Ako su investicije generator, neka EU fondovi budu akcelerator. Spremni smo za brži, bolji i jači iskorak za stvaranje poduzetničkog okružja u Hrvatskoj. Zato pozivam sve aktere da poradimo na tome da konačno kod nas zaživi formula većeg i jačega gospodarskog rasta.

Miguel Morgado
Miguel Morgado; Foto: HGK

EIB je u prošloj godini podupro ulaganja u vrijednosti od 64,2 milijardi eura. Inovacije, okoliš, infrastruktura i SME-i su glavna područja koja podupiremo. Hrvatska je bila značajan korisnik Junckerova plana, EFSI je u Hrvatskoj mobilizirao 1,2 milijardi eura investicija. InvestEU je budućnost, a budućnost je zelena i orijentirana na održivi razvoj te klimatske promjene“, kazao je direktor Europske investicijske banke za Jadransku regiju Miguel Morgado.