Fun

Hrvatska dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara: Nedam na Velebitu

Speleolozi su dosegli 1021 metar dubine u jami Nedam na Velebitu i čime je Hrvatska dobila četvrtu jamu dublju od 1000 metara, priopćeno je iz Planinarskog društva Sveučilišta „Velebit“.

Speleolozi napominju da to nije „dno“ jame, jer se ukupna duljina kanala od 1989 metara nastavlja u dubinu.

Jama „Nedam“ nalazi se na području Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi u Nacionalnom parku Velebit, u kojem se nalaze sve četiri hrvatske najdublje jame.

>>>U bezdanu Marijanske brazde otkrivene bakterije koje ‘jedu naftu’

Najdublji je jamski sustav Lukina jama – Trojama, dubine 1431 metar.

Istraživanje je bilo teško i zahtjevno, jer je jama jako razvedena u brojne meandre, te ima dionice koje treba penjati i ponovo se spuštati, kazao je jedan od speleologa Velebita Marijan Sutlović.

Foto: Marijan Sutlović

U velikoj ekspediciji s gotovo 70 speleologa u prvoj polovici kolovoza ove godine jama poznata 20 godina do dubine od 250 metara, produbljena je do 740 metara, a potom su speleolozi u tri vikenda istraživanja došli do aktualne dubine od 1021 metar.

>>>Speleolozi dodirnuli dno 740 metara duboke velebitske jame ‘Nedam’

Umorni smo i sretni zbog ovog rezultata i ako nam dopuste vremenske prilike, možda ćemo pokušati još jedno kraće istraživanje za tri tjedna, kazao je Sutlović i dodao da to nije sasvim izvjesno jer velika količina vode na jednom dijelu staze može postati neprolazna.

Vrlo blizu jame Nedam je sustav Lukina jama – Trojama. Obje se nalaze u sličnoj građi i tektonici, pa postoji mogućnost da i jama Nedam ide do morske razine, što je oko 1400 metara vertikalne razlike, kazao je Sutlović i dodao da s nestrpljenjem čekaju iduće ljeto.

>>>Dalmatinski osamnaestogodišnjaci su najviši na svijetu: studija

Duboke jame Sjevernog Velebita od posebnog su speleološkog i znanstvenog interesa, jer, uz ino, pružaju nove spoznaje o geološkoj građi Velebita, kretanju vode na velikim dubinama, promjenama klime na Zemlji tisuće godina u prošlosti i o endemskim životinjama koje žive u podzemnim ekosustavima.

Posjetitelji „Kuće Velebita“ u Krasnu mogu o tome doznati brojne pojedinosti, uključujući i simulaciju vožnje liftom kroz model jame, ističe se.