PolitikaPreporučeno

Hrvatska i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu žitarica, Kuleba spomenuo oružje

Hrvatska i Ukrajina su postigle sporazum o korištenju hrvatskih luka na Dunavu i jadranskoj obali za izvoz ukrajinskih žitarica, rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nakon razgovora sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom.

Rusija je ovog mjeseca prekinula sporazum o izvozu ukrajinskih usjeva Crnim morem što stvara pritisak na Ukrajinu koja slovi kao veliki proizvođač.

>>>Zelenskij: europsko blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ‘neprihvatljivo’  

“Sada ćemo raditi na uspostavi najučinkovitijih ruta do ovih luka i maksimalno iskoristiti ovu priliku,” rekao je Kuleba nakon sastanka.

“Svaki doprinos deblokadi izvoza, svaka otvorena vrata stvaran su, učinkovit doprinos svjetskoj sigurnosti hrane,” dodao je.

Ukrajina svoje žitarice trenutno gura kroz susjedne zemlje i niz Dunav no velika zasićenja izazivaju napetost i kod najzdušnijih saveznika Kijeva poput Poljske jer ruše konkurentnost i ugrožavaju opstojnost autohtonih poljoprivrednika.

>>>Slovačka se pridružila Poljskoj i Mađarskoj u ‘neprihvatljivoj’ zabrani uvoza ukrajinskih žitarica

Kuleba je otkrio i da je glavni subjekt razgovora s Grlić Radmanom bilo oružje.

“Reći ću samo da postoje konkretni dogovori koji će uskoro biti realizirani,” rekao je ne iznoseći detalje.

Priopćenje ministarstva bez spomena žitarica, oružja

Grabancijaš bilježi da priopćenje hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova o rezultatima diplomatske misije Grlić-Radmana ne spominje tranzit, niti oružje.

Ministar je prema priopćenju najavio da će Hrvatska biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, 11. i 12. listopada 2023. u Zagrebu. Ova konferencija bit će ključna platforma za mobilizaciju dodatne međunarodne podrške i resursa potrebnih za uspješno razminiranje teritorija u Ukrajini.

>>>Metelko Zgombić: Hrvatska stoji na raspolaganju za prijevoz ukrajinskih žitarica Jadranom

“U okviru svojih vanjskopolitičkih i razvojno-humanitarnih nastojanja, Hrvatska je uputila i doprinos od 4 milijuna eura Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) za provedbu projekta protuminskog djelovanja u Ukrajini te je ministar Grlić Radman iskoristio posjet Kijevu kako bi se susreo s predstavnicima Ureda UNDP-a. Tijekom sastanka izaslanstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojem se pridružio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, imalo je priliku vidjeti opremu kupljenu sredstvima Republike Hrvatske, a koja će biti od iznimne važnosti za provedbu projekta razminiranja u Ukrajini. 

Ministru Grliću Radmanu u ovom radnom posjetu pridružila se i predsjednica udruge ‘Hrvatska pomaže’ Đurđa Adlešić koja provodi projekt međunarodne razvojne suradnje organizacija civilnog društva koji financira MVEP. U okviru projekta, do sada je u Hrvatskoj boravilo više od 160 ukrajinske djece, a cilj je pružiti im psihosocijalnu rehabilitaciju, ali i edukaciju o sigurnosti, poglavito o opasnosti od mina,” navodi se u priopćenju ministarstva.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters