PolitikaPreporučeno

Zelenskij: europsko blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ‘neprihvatljivo’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je u objavi na Twitteru napisao da je europsko odbijanje ili blokiranje uvoza ukrajinskih žitarica “neprihvatljivo”.

“Mi vjerujemo u sporazum s Europskom komisijom, ali se pripremamo za svaki scenarij,” naveo je nakon vijećanja o izvozu poljoprivrednih proizvoda.

>>>Svjetska proizvodnja žita od 2000. do 2020. | Visual Capitalist

“Naša je pozicija jasna: blokiranje kopnenog izvoza nakon 15. rujna, kada istječu relevantna ograničenja, neprihvatljivo je u bilo kojem obliku. U kontaktu smo sa svim dionicima kako bismo pronašli rješenje koje svima odgovara.”

Kontekst

Europska unija, koja slovi kao jedan od vodećih i samodostatnih proizvođača poljoprivrednih proizvoda, u nastojanju da pomogne Kijevu u kontekstu ruske invazije dopušta uvoz velikih i redundantnih količina ukrajinskih žitarica koje teško nalaze put do trećih tržišta.

“Procjenjuje se da je EU izvezla 31 milijun tona pšenice u marketinškoj godini 2022./23. Zemlje odredišta su Alžir, Maroko, Egipat, Pakistan i Nigerija,” navodi se u recentnom izvješću izvršnog tijela.

Zasićenje je osobito izazovno u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj koje su 19. srpnja produljile unilateralne zabrane uvoza ukrajinskih žitarica što je odobrilo izvršno tijelo EU-a.

Zabrane su na snazi do 15. rujna, a Kijev sada traži da se one ne produlje.

Poljska je prošlog tjedna rekla da će ograničenja uvoza ostati na snazi čak i ako nadnacionalna tijela odluče drugačije.

>>>Putin: razmatramo povlačenje iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, darivanje istih

Rusija je istovremeno odbila produljiti sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem, što izaziva bojazan da će se Europa naći pod još snažnijim pritiskom da prihvati velike količine neželjenih usjeva.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Zelenskij: europsko blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ‘neprihvatljivo… 24/07/2023 […]

Comments are closed.