PolitikaPreporučeno

Hrvatska u sustav za nadzor epidemije upisuje samo temeljne podatke: ECDC  

Nizozemska je svoje građane upozorila na nepovoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Naša je zemlja stavljena na “narančastu listu” odredišta koja treba izbjegavati zbog pandemije koronavirusa, a Nizozemcima je po povratku iz Hrvatske određena obveza 14-dnevne samoizolacije.

Glasnogovornica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš u Nizozemskoj Loes Hartman rekla je za nizozemski portal NOS da im Hrvatska nije dala dovoljno podataka. Ona je navela da Europski centar za kontrolu bolesti svakodnevno prima podatke o koronavirusu od pojedinih zemalja te ga šalje Institutu. “Hrvatska je podijeljena u samo dvije regije. Detaljnije informacije nisu dostupne. Razlika između te dvije regije nema puno. Trebalo bi pitati Hrvatsku zašto se šalje tako malo podataka,” rekla je za portal NOS.

>>>Kronologija razbija mit o transparentnoj komunikaciji, praćenju epidemiološke zbilje: COVID-19

“Ta je vijest potpuno netočna,” reagirao je u četvrtak na navode Hartman ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak uz tvrdnju da Hrvatska ne šalje direktno nikakve podatke Nizozemskoj ukoliko oni to ne zatraže, kao ni oni prema nama, već EU ima Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kojem svi šalju strukturirane podatke.

“Na njihovim stranicama se može vidjeti da šaljemo podatke po županijama, oni su potpuno točni i ažurirani, a mi smo jedna od najurednijih zemalja koja dnevno šalje sve podatke i ankete koje traže uz zarazne bolesti,” rekao je Capak.

Fact Check

Grabancijaš je u četvrtak kontaktirao ECDC, potražio pojašnjene za proturječne tvrdnje i dobio zanimljiv odgovor.

Osoba zadužena za odnose s javnošću je potvrdila da njihov Ured svakodnevno prikuplja (ne nužno i prima) detaljne podatke o stanju u hrvatskim županijama koje potom jednom tjedno osvježava na svojim online kartama. Također nam je rečeno da ECDC te podatke ne prosljeđuje drugim članicama Unije jer se za obavještavanje o epidemiološkoj situaciji koristi drugi, posebni sustav za nadzor s nazivom TESSy koji koriste pojedinci imenovani od članica Europske unije, Europskog gospodarskog prostora, Europske komisije, tijela Europske unije, međunarodne organizacije… i drugi subjekti.

Politika za unošenje podataka u TESSy je detaljno razrađena u dokumentu ECDC-a i traži da oni budu što detaljniji kako bi epidemiološko slika iz pojedine nacije bila što jasnija.

Iz ECDC-a su za Grabancijaš potvrdili da su podaci koje Hrvatska dijeli kroz sustav i koje primarno koriste spomenuti dionici, uključujući Nizozemsku, tek rudimentarni.

“U pogledu podataka prijavljenih TESSy-ju, Hrvatska izvještava samo o udruženim podacima i samo na nacionalnoj razini,” napisali su u odgovoru na naš upit iz ECDC-a.

Zaključak:

Nakon informiranja o sustavu i primarnom izvoru informacija za europske vlade i druge dionike, pitanje Nizozemske ostaje na mjestu a tvrdnja da “detaljnije informacije nisu dostupne” točna. Napokon, zašto bi netko tražio detaljne informacije od ECDC-a ako one nisu navedene na mjestu čija je izričita i temeljna svrha njihovo navođenje?  

>>>Stožer opet brije, ili jednostavno laže – službene brojke u neskladu: COVID-19/28. lipanj

Uistinu, “trebalo bi pitati Hrvatsku zašto se šalje tako malo podataka.”

Comments (2)

  1. […] Hrvatska u sustav za nadzor epidemije upisuje samo temeljne podatke: ECDC   24/07/2020 […]

  2. […] Stožer je odgovoran za ponajmanji broj testova u znanom svemiru, za skrivanje informacija o proboju koronavirusa u domove za starije, za netransparentno izvješćivanje domaće i svjetske javnosti. […]

Comments are closed.