PolitikaPreporučeno

Hrvatski zastupnici komentirali SOTEU – prezir i uobičajeno evociranje totalitarizma na X-u

Govor o stanju Europske unije koji je u srijedu održala predsjednica Europske komisije Ursule von der Leyen bio je u predizbornom tonu, smatraju hrvatski eurozastupnici iz redova socijaldemokrata, dok od hrvatskih zastupnika iz Europske pučke stranke ima jasnu podršku za novi mandat.

U posljednjem govoru o stanju unije (SOTEU), von der Leyen osvrnula se na postignuća ovog saziva Komisije, u prvoj polovici mandata obilježene pandemijom covida-19 a u drugoj ruskim ratom u Ukrajini.

>>>Govor o stanju Unije | transkript

Von der Leyen je u govoru naglasila važnost europskog Zelenog plana, samodostatnosti EU-a, snažnijeg odgovora na prodornost Kine i bržeg procesa proširenja EU-a, a socijaldemokrati Tonino Picula i Biljana Borzan smatraju da je danas jasno dala do znanja da želi nastaviti voditi Komisiju i u budućnosti.

“Istaknula je svoju ambiciju da vodi Komisiju idućih pet godina i sama sebi dala opis posla koji je čeka, ali to ovisi o građanima EU-a”, rekao je Picula nakon održane rasprave.

Borzan je rekla da je “posve jasno da je to bio predizborni govor” i dodala da je von der Leyen propustila govoriti o temama osjetljivima za pučane, poput mehanizma uvjetovanosti sredstava s obzirom na stanje ljudskih prava.

Koketiranje pučana

Rasprava nakon današnjeg govora pokazala je da von der Leyen vraća podršku pučana. Šef pučana u EP-u Manfred Weber rekao je da grupacija “vjeruje u osnovnu ideju Zelenog plana”, ali i da slušaju poljoprivrednike, mala i srednja poduzeća te mlade ljude.

To je puno ublaženiji ton nego u srpnju kad je Weber pozvao Komisiju da izradi novi prijedlog zakona o obnovi prirode. Na plenarnoj sjednici prvo se glasalo da se Komisijin prijedlog odbije u cijelosti, što nije prošlo pa su zastupnici nastavili glasati o brojnim amandmanima kojima bi se dopunio Komisijin prijedlog i isti je na kraju tijesno prihvaćen.

Eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) rekla je uoči govora o stanju unije da će njemačka političarka “imati apsolutnu podršku pučana” za novi mandat i pohvalila je za “balansiran pristup” i poštovanje prema svim političkim grupacijama, što, ističe, ne može reći za bivšeg šefa EU-a za klimu Fransa Timmermansa.

Dodala je da su do von der Leyen doprle poruke pučana da zelene politike ne smiju ići na štetu poljoprivrednika i ribara.

Željana Zovko; Foto: Riccardo PAREGGIANI/EP

“Shvatila je poruku koja dolazi iz nekih zemalja članica, a i iz Parlamenta i naše grupacije gdje smo ukazali na to prvenstveno zbog situacije vezane uz kočare, koji su po planu koji je povjerenik za ribarstvo predlagao, mogli u narednom periodu izgubiti pravo na ribolov. Borbom kroz Europski parlament postigli smo da Europska komisija shvati da se mora prilagođavati okolnostima u kojima se nalazimo”, naglasila je Zovko.

Ocjena rada Komisije

Hrvatski eurozastupnici uglavnom su zadovoljni radom ove Komisije s obzirom na prirodu kriza.

Zovko je naglasila da se Komisija “našla u nikad težim okolnostima” i da ne treba zaboraviti da je u ovom mandatu Hrvatska postala članica šengenskog prostora i eurozone.

Eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ) rekao je da se von der Leyen “nametnula kao puno jači politički akter nego što su mnogi očekivali” i da su u njenom mandatu progurane važne inicijative poput europske zdravstvene unije.

Picula je rekao da njemačka političarka zaslužuje “solidnu trojku”, ali smatra da je Komisija trebala uvjerljivije odgovoriti na ugroze izvana i iznutra Europske unije.

Tonino Picula, zastupnik RH u Europskom parlamentu; Foto: Eric Vidal/EP

“Postavljamo visok prag za ulazak u EU zemljama kandidatima i često ne poštujemo vlastita obećanja, a toleriramo u najvećoj mogućoj mjeri opstrukcije unutar same Europske unije. To je nešto što EU mora riješiti. Vjerojatno će se ta pravila morati mijenjati i odustati od apsolutnog konsenzusa u korist kvalificirane većine jer mislim da sve ove reforme koje je von der Leyen najavila – ostat će mrtvo slovo na papiru ako se ne promijeni mehanizam donošenja odluka”, rekao je Picula.

>>>Picula o imenovanju von der Leyen: izborni proces je ponižen, pojavio se opasan disparitet   

Mrlja Komisije je izostanak jedinstvene politike u pandemiji covida-19, smatra socijaldemokrat Predrag Fred Matić. “Prepušteno je da svaka zemlja radi na svoj način i zbog toga smo imali puno veći broj mrtvih nego što je to objektivno trebalo biti”, rekao je Matić, ali ju je pohvalio da se “postavila dosta čvrsto i zajednički” na rat u Ukrajini.

Predrag Fred Matić; Foto: Alexis Haulot/EP

Liberal Valter Flego rekao je da treba priznati “da je ovo jedan od definitivno najtežih mandata u povijesti Europskih komisija s toliko nevjerojatnih događaja izvana” i kaže da se danas osjeća “puno veće zajedništvo” nego 2019. kad je von der Leyen dospjela na čelo Komisije.

Zastupnik Ladislav Ilčić iz redova ECR-a rekao je da se danas vidjelo “što znači živjeti u tzv. briselskom mjehuriću u kojem imamo govor von der Leyen s jedne strane, a s druge konkretne brojke koje pokazuju da je gospodarstvo u vrlo lošem stanju, da je cijena energije viša nego ikad, da dijelovi Europe doslovno pucaju po šavovima zbog nekontroliranih migracija”.

Prezir, mržnja – poredbe s nacizmom na X-u  

Reakcije puka na društvenim mrežama, a osobito na X-u (bivšem Twitteru) uglavnom su upečatljivom, ako ne i apsolutnom kontrapunktu s dojmovima i promišljanjima većine zastupnika i zastupnica.

Bila riječ o vremenskoj crti ispod objave na kojoj je govor o stanju Unije emitiran uživo, ili brojnim drugim objavama članova Komisije i/ili Europskog parlamenta, čak i površan pogled otkriva zdušno nepovjerenje, rastući i otvoreni prezir ili izravnu mržnju usmjerenu na predsjednicu von der Leyen.

Uobičajeno, objave izvršnog tijela na X-u prate meme i objave koje predsjednicu i njezino djelovanje poistovjećuju s totalitarizmom – komunizmom i/ili nacizmom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comment here