Biznis i ekonomija

HUP zatražio hitne mjere za zaštitu likvidnosti gospodarstva

Zdravko Marić; Foto: Hina multimedija/YouTube

HUP je srijedu uputio dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu financija RH i zatražio poduzimanje hitnih mjera za zaštitu likvidnosti gospodarstva, a kojima će se posljedično zaštititi i radna mjesta.

>>>HUP traži odgovore, upozorava na nejasnoće i brojne propuste u dodjeli ‘COVID zajmova’

“Zbog korona krize, elektroindustrija i metalna industrija imaju zastoje u završavanju projekata, usporeno je ugovaranje poslova i naplata, a problemi u isporukama repromaterijala i komponenti produljuju ugovorene rokove isporuke. Za premošćivanje ovakvog stanja, izvoznici trebaju dostupna obrtna sredstva, a kriza traži da se zahtjevi za kredite brže rješavaju. Brojni izvozni poslovi su pomno, pažljivo i detaljno pripremani godinama te je nužno održati kratkoročnu tekuću likvidnost kako bismo na kraju imali manje bolan pad izvoza,” istaknula je Marija Šutina, direktorica granskih udruga HUP-a

Aktualna gospodarska kriza uzrokovala je povećanu potrebu za obrtnim sredstvima zbog kojih je nužno poduzeti hitne mjere, a neke od ključnih navodimo u nastavku:

  • Veća dostupnost obrtnih sredstava putem HAMAG-BICRO, HBOR-a i banaka, značajnije direktno kreditiranje poduzeća od strane HBOR-a i preuzimanje većeg rizika banaka s obzirom na trenutne okolnosti, uključujući i poduzeća koja su predstečajnom nagodbom uspostavila likvidnost i solventnost prije izbijanja pandemije.
  • Korona kriza donijela je otežano ugovaranje poslova i produženje rokova naplate na izvoznim tržištima te je potrebno prilagoditi uvjete za osiguranje izvoza koji su trenutno ograničavajući. Osiguranje izvoza treba biti obuhvatnije i u višim iznosima te uključivati i udaljenija tržišta trećih zemalja.
  • Pojačan faktoring za izvoz kako bi poduzetnici imali potreban dodatni izvor kratkoročnog financiranja.
  • Nastavak poreznog moratorija i obročne otplate – potrebno je produžiti mjeru oslobođenja od plaćanja obveza poreza i drugih davanja za pomoć poduzećima koja trpe štete u poslovanju izazvane koronavirusom, provoditi nadzor kako bi se osiguralo da oni koji stvarno trpe štete zbog pandemije pomoć i dobiju, s time da bi moratorij trebalo promatrati i u kontekstu izvještaja o novčanom tijeku jer on pokazuje stvarno kretanje novčanih sredstava te se teško može sakriti.
  • Poželjno je nadograditi Finin COVID score jer ne uzima u obzir sve dužu naplatu ili visinu nenaplaćenog potraživanja, što bi unaprijedilo objektivnost procjene ugroženosti poslovanja.

HUP