Biznis i ekonomija

IAE prognozira rast cijena nafte do kraja 2023., kerplop u 2024. godini

Rezovi proizvodnje OPEC+ kartela izgledno će erodirati zalihe i poslužiti kao potporanj cijenama nafte koje bi se do kraja ove godine mogle povećati, prije nego što ih očekivani pad potražnje u 2024. prizemlji, rekli su u petak iz Međunarodne agencije za energiju (IEA).

>>>Sečin citirao Propovjednika: Europa više ne određuje cijenu uralske nafte

Cijena referentnog barela u četvrtak je segnula od 88 dolara, najvišu razinu od siječnja. IEA procjenjuje da će, ukoliko OPEC+ zadrži aktualna ograničenja proizvodnje, zalihe nafte okopniti za oko 2.2 milijuna barela dnevno u trećem, te za 1.2 milijuna u četvrtom tromjesečju “s rizikom daljnje povećavanja cijena”.

“Produbljivanje rezova u OPEC+ opskrbi sudara se s popravljenim makroekonomskim sentimentom i rekordnom potražnjom za naftom,” napisali su iz IAE-a u ovomjesečnom izvještaju o stanju na tržištu nafte.

Agencija je navela da je globalna opskrba u srpnju pala za 910.000 barela na dan (bpd), dijelom zbog oštrog smanjenja outputa iz Saudijske Arabije.

>>>Handelsblatt: rastu sumnje u učinkovitost europskih sankcija Rusiji

Opskrba, odnosno izvoz iz Rusije, u posljednjim je mjesecima postojan i u srpnju je iznosio 7.3 milijuna bpd-a.

IEA očekuje da će potražnja uslijed pogoršanja makroekonomskog okoliša, lipsanja postpandemijskog oporavka i proliferacije električnih vozila iduće godine oštro okopniti, na oko 1 milijun bpd-a.

“Budući da je oporavak nakon pandemije uglavnom zaključen i da višestruki frontalni vjetrovi dovode u pitanje izglede (u članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj) OECD-a, porast potrošnje nafte značajno usporava,” piše u izvješću.

>>>OECD usvojio hvatski Plan pristupanja | ministarstvo

“Globalni gospodarski izgledi ostaju izazovni uslijed sučeljavanja s rastućim kamatnim stopama, stegnutijim uvjetima za zajmprimce, što dodatno pritišće biznise koji se već moraju nositi s tromom proizvodnjom i trgovinom,” dodaje se.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters