Biznis i ekonomija

Inditex, SMCP, Skechers i Uniqlo pod istragom zbog ‘zločina protiv čovječnosti’

Francuski tužitelji istražuju četiri znamenita trgovca modom zbog sumnje da su prikrili “zločine protiv čovječnosti” u kineskoj regiji Xinjiang.

Postupak je povezan s kršenjem temeljnih prava manjinske muslimanske etničke skupine Ujgura, što uključuje i prisilni rad, doznao je Reuters od upućenih izvora.

“Jedinice za zločine protiv čovječnosti u antiterorističkom tužiteljstvu pokrenula je istragu nakon zaprimanja žalbe,” rekao je izvor.

>>>Teška vremena za luksuzne robne marke

Osumnjičeni su Uniqlo France u vlasništvu japanskog Fast Retailinga, vlasnik Zare Inditex, francuski SMCP i Skechers.

Inditex je u izjavi odbacio navode u tužbi uz tvrdnju da savjesno prati što se događa u opskrbnom lancu i najavu da će surađivati s istražiteljima. “U Inditexu imamo nultu toleranciju prema svim oblicima prisilnog rada i uspostavili smo politike i postupke koji osiguravaju da se takva praksa ne odvija u našem opskrbnom lancu,” rekli se iz tvrtke

SMCP je također izrazio spremnost na suradnju s istražiteljima kako bi dokazao neutemeljenost optužbi. “SMCP radi s dobavljačima širom svijeta i tvrdi da nema direktne dobavljače u regiji koja se spominje u tisku,” rekli su iz kompanije.

Iz Fast Retailing kažu da ih francuske vlasti još nisu kontaktirale, dok Sketchers “ne komentira tekuće zakonske postupke”.

“Strukovni centri za borbu protiv ekstremizma”

Tužbu protiv trgovaca u travnju su uložile dvije nevladine organizacije uz tvrdnje da oni skrivaju prisilni rad i zločine protiv čovječnosti.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda i grupe za ljudska prava procjenjuju da je u golemom sustavu kampova u Xinjiang u posljednjim godinama zadržano i “educirano” više od milijun ljudi, uglavnom Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

Brojni bivši logoraši kažu da su podvrgnuti ideološkom treningu i zlostavljanju. Neovisni promatrači tvrde da su kampovi služili kao izvor jeftinog rada pod prisilom.

>>>Vuitton i Rihanna ugasili luksuznu modnu liniju Fenty

Kina je inicijalno poricala postojanje kampova, ali je u međuvremenu precizirala kako je riječ o strukovnim centrima čija je svrha borba protiv ekstremizma. Krajem 2019., Partija je rekla da su svi ljudi u kampovima “diplomirali”.

Francuska je u 2013. godini utemeljila posebni Središnji ured za borbu protiv zločina protiv čovječnosti, genocida i ratnih zločina.

Pratite nas na Google vijestima