Politika

Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/18. travanj*

Ilustracija: Tumisu

Donosimo pregled aktualne situacije sa širenjem koronavirusa SARS–CoV-2 u Hrvatskoj*:

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/17. travanj*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/16. travanj*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/15. travanj*

Nema novooboljelih u Istri – 48 izliječenih

U Istri u subotu nema novooboljelih od koronavirusa – od 43 uzorka brisa koji su uzeti u četvrtak, svi su negativni na Covid-19, a jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno 48 izliječenih u Istarskoj županiji, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite te županije. 

“Ukupno je ispitano 43 uzorka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih, a jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 48 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji” – naveo je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac.

Tijekom petka terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju pulske bolnice uzeta su 82 uzorka brisa zbog sumnje na zarazu novim koronavirusom.

“Na dobrom smo putu, no nema opuštanja. Idemo dalje s mjerama te pozivam građane da tijekom vikenda budu disciplinirani i da se pridržavaju mjera kako ne bi ugrozili ovaj povoljan trend” – poručio je Kozlevac.

U Istri je od početka epidemije zaraženo 85 osoba.

Četvrti dan na istoku Hrvatske bez novozaraženih

I četvrti dan za redom na području Vukovarsko-srijemske županije nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom pa je broj oboljelih i dalje 36, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirane su 32 osobe, a ukupna broj testiranih popeo se na 612, u samoizolaciji se nalazi 407 osoba, a policija je u posljednja 24 sata od četiri prijave za kršenje samoizolacije utvrdila da su tri osnovane.

U karanteni se na vukovarsko-srijemskom području nalaze četiri osobe, četiri oboljele osobe su hospitalizirane u bolnici u Vinkovcima, a ostali oboljeli su na kućnom liječenju.

Od djelatnika zaposlenih u zdravstvu od koronavirusa oboljelo je njih 11 i to četiri liječnika, tri medicinske sestre i tehničara, tri druga zdravstvena radnika i jedan nezdravstveni radnik.

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri su osobe još zaražene koronavirusom te je do sad ukupno oboljelo njih 116, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe su s područja grada Oroslavja, a jedna s područja općine Novi Golubovec. Do sad je pet osoba ozdravilo, a jedna je preminula. U protekla 24 sata uzeto je 39 uzoraka, a dosad ukupno 838 uzoraka.

Najviše je slučajeva s područja Pregrade, 39, od kojih su tri osobe ozdravile, a jedna preminula, zatim Krapine 20, Oroslavja 12, općine Hum na Sutli 7 te općine Desinić i grada Zaboka po 6. U Zaboku je jedna osoba ozdravila, kao i u općini Jesenje koja ima još četiri zaražene osobe.

U posljednja 24 sat zabilježeno je devet kršenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta bez propusnice.

Osijek: jedna novooboljela osoba, traži se mogućnost kretanja bez propusnica

U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa je novooboljela jedna osoba, a ukupno ih je 109, izvijestili su u subotu u Stožeru civilne zaštite te ocijenili da je epidemija pod kontrolom, zbog čega su od nacionalnog Stožera zatražili da se omogući kretanje bez propusnica.

Župan Ivan Anušić kazao je na konferenciji za novinare da su jučer testirana 93 uzorka, od kojih je samo jedan bio pozitivan, a riječ je o osobi s osječkog područja koja je bila u samoizolaciji.

Istaknuo je kako u županiji nekoliko dana nije bilo zaraženih, a kada ih je bilo, u pitanju su bila jedna ili dvije novooboljele osobe, pa stoga drži da je to dobar rezultat i dobar trend.

Trenutno su hospitalizirane 24 osobe, sve u osječkom KBC-u, od toga su dvije na respiratoru, dok u našičkoj Općoj bolnici više nema oboljelih, a dvije su osobe na kućnom liječenju.

U samoizolaciji je 168 ljudi, 45 manje nego jučer. Policija je jučer zabilježila samo jedno kršenje samoizolacije koje su prijavili građani, i to na području Bilja, a bez propusnice jučer su zatečene samo dvije osobe, izvijestio je Anušić.

Smatra kako podatci o manjem broju novooboljelih, ljudi u samoizolaciji te manjem broju kršenja samoizolacije i kretanja bez propusnice govore da je epidemija pod kontrolom.

Stoga su jučer od nacionalnog Stožera civilne zaštite zatražili da se unutar županije omogući kretanje bez propusnica, uz pridržavanje ostalih propisanih preporuka.

I dalje se moramo držat disciplinirano kako bi mogli popuštati mjere. Ako ponovno dođe do povećanja broja zaraženih, ponovno ćemo morati uvoditi restriktivnije mjere, a ne relaksiranije, upozorio je župan Ivan Anušić.

U splitskom KBC-u umrla jedna osoba, pet je novooboljelih

U splitskom KBC-u u petak je preminula 96-godišnja ženska osoba, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici,  koja je bila hospitalizirana zbog sumnje u COVID 19 infekciju koja je testiranjem i potvrđena, a imala je i nekoliko kroničnih bolesti, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na području te županije, od ukupno 128 novotestiranih,  još je 5 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita i Kaštela po dvoje i iz Sinja jedna osoba.

Od pet novooboljelih, tri su osobe iz samoizolacije. Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

Trenutačno je u splitskom KBC-u 97 osoba hospitalizirano,  a osam je na respiratoru: šestoro iz Splitsko-dalmatinske županije i dvoje iz Šibensko-kninske županije.

U samoizolaciji u toj županiji je 100 zdravstvenih djelatnika, a 14 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutačno je ukupno 398 osoba zaraženo koronavirusom.

U Karlovačkoj županiji šesti dan bez novooboljelih

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je u subotu da u toj županiji šest dana nema novoboljelih, broj ostaje 28, i to  sedam hospitaliziranih, 13 na kućnom liječenju i sedam izliječenih, a jedna je osoba u ožujku na žalost umrla.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 83 provjere i nisu otkrili ni jedno kršenje mjere samoizolacije, ali  je utvrđeno osam pokušaja kretanja izvan mjesta prebivališta bez propusnice.

Sukladno uputama Nacionalnog Stožera Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva za smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti Covid-19, iz drugih zemalja radnicima kojima je omogućen prijelaz državne granice poslodavac je dužan osigurati i potvrdu o tome, ali i propusnice da bi mogli napustiti mjesto prebivališta odnosno stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Granična policija će te osobe evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja obveze kućne izolacije.

Hrvatski i strani državljani koji rade i borave u Republici Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama, tijekom boravka u Hrvatskoj moraju cijelo vrijeme biti u samoizolaciji.

Na rad u inozemstvo i u povratku kući trebaju putovati vlastitim vozilom. Ako nemaju mogućnost putovati vlastitim vozilom te putuju javnim prijevozom, moraju koristiti kiruršku masku tijekom putovanja i svesti na minimum kontakt s drugim putnicima.

Te se osobe javljaju prvi radni dan po ulasku u Hrvatsku izabranom liječniku telefonom  radi provedbe zdravstvenog nadzora.

Ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, javljaju se telefonom teritorijalno nadležnom epidemiologu, te se onda putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora Covid- 19 unese informaciju da se osoba javila radi zdravstvenog nadzora.

Zdravstveni nadzor nad ovim osobama traje do 30. travnja. Ako razviju simptome bolesti, ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom liječniku u Covid-19 ambulantu, ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, te se određuje treba li se obaviti testiranje.

Ako osoba pri ulasku u Hrvatsku ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti sanitarnog inspektora koji će preuzeti daljnje postupanje.

U Zagrebačkoj županiji dva nova slučaja zaraze koronavirusom

U Zagrebačkoj županiji zabilježene su dvije novozaražene osobe koronavirusom u odnosu na dan ranije, izvijestio je u subotu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije gdje je dosad ukupno evidentirana 121 zaražena osoba.

Dosad je od koronavirusa izliječena 21 osoba, a tri su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, s osam ispostava koje obrađuju podatke za grad i okolne općine, izvijestio je da je da je u ispostavi Samobor i Svetoj Nedelji (jedinom gradu koji nema svoju ispostavu) potvrđeno ukupno 25 osoba zaraženih koronavirusom, a deset ih je izlječeno.

U ispostavi Velika Gorica potvrđeno je 35 slučajeva, dvije osobe su izliječene a dvije preminule.

U ispostavi Zaprešić bilo je 29 zaraženih osoba, a sedam je izliječenih. Jedan preminuli bio je u ispostavi Dugo Selo gdje je potvrđeno 14 slučajeva te jedna izliječena osoba.

U ispostavi Ivanić-Grad potvrđeno je 11 slučajeva zaraze koronavirusom a ondje je jedna  osoba izliječena.

Ispostava Sv. Ivan Zelina bilježi pet zaraženih koronavirusom, a po jedan ispostave Vrbovec i Jastrebarsko.

U Sisačko-moslavačkoj županiji bez novozaraženih

Od uskršnjih blagdana na području Sisačko-moslavačke nema novozaraženih konoravirusom, a broj pozitivnih pacijenata s 22, koliko ih je bilo najviše ovih dana, u subotu je pao na 19 jer ima ozdravljenih.

Ukupno je bilo 28 zaraženih, a devetero pacijenata ozdravilo – šest iz Petrinje, dva iz Siska i jedan iz Novske.

Iz Županijskog stožera Civilne zaštite upozorili su građane da su i dalje na snazi epidemiološke mjere prema naputcima Nacionalnog Stožera, te su apelirali na građane da poštuju socijalno odgovorno ponašanje i dosljedno provode sve preporuke i naputke Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Zaštitna oprema raspodijeljena domovima; lovcima dozvoljen individualni izlazak u lovišta

Obavljena je i raspodjela veće količine pristigle zaštitne opreme, 4750 kirurških maski, 72 maski s filterom, 45 zaštitnih odijela s kapuljačom, 35 vizira, 45 rukavica, 74 litre dezinficijensa za prostor, 22 termometara i 64 litre alkohola.

Proporcionalno potrebama, zaštitna je oprema raspodijeljena domovima za starije i nemoćne u Sisku i Petrinji, Centru za rehabilitaciju Komarevo, Dječjem domu Vrbina Sisak, centrima za socijalnu skrb u Sisku, Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Novskoj i Petrinji, te drugim privatnim i obiteljskim domovima i ustanovama na području županije.

Isto tako, Županijski stožer je donio uputu o provedbi lova na prostoru Sisačko-moslavačke županije.

Vodeći računa o mjerama zaštite poljoprivrednih usjeva od pojedinih vrsta divljači, sukladno naredbi o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, sada se dozvoljava isključivo individualni izlazak u lovišta lovcima radi sprječavanja štete na poljoprivrednim usjevima te kontrole broja stanja divljači prema lovno-gospodarskim planovima uz pridržavanje svih mjera vezanih uz sprječavanje širenja virusa COVID-19.

Deset novih pozitivnih u Zagrebu, nema novooboljelih u domovima za starije

Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je potvrđeno deset novih zaraza koronovirusa s čime je ukupno 439 osoba zaraženo tim virusom, a u domovima za starije i nemoćne nema novooboljelih, izvijestio je u subotu gradski stožer Civilne zaštite.

Pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da su jučer u Zavodu za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” testirane 302 osoba, od čega je deset Covid pozitivnih. Ukupno je u Zagrebu na koronavirus pozitivno 439 osoba.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja u petak je prošlo 116 osoba, samoizolacija je određena za njih četvero, a na testiranje je upućeno 46 osoba.

Dubrovnik: među šest novozaraženih u županiji četiri djelatnika Centra Josipovac

Šest je novozaraženih na koronavirus u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od kojih četiri djelatnika Centra za rehabilitaciju Josipovac u Župi dubrovačkoj te jedan liječnik dubrovačke bolnice, pa je sad ukupan broj pozitivnih 16, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je kako su djelatnici Centra bili asimptomatični, a testirani su u pripremi za smjenu u radnoj izolaciji.

„Kod četiri od 12 utvrđena je zaraza, ali bez simptoma. Inače, Centar je zbilja vrlo ozbiljno shvatio situaciju te smo prije ovoga bili testirali nekoliko štićenika i svi su rezultati bili negativni, a provodili su sve neophodne mjere. Sad ćemo testirati sve djelatnike i štićenike“, naveo je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je zaraženi bolnički liječnik kontakt ranije zaraženog bolničkog liječnika, a testiran je pred izlazak iz samoizolacije i povratak na posao.

Ravnatelj Bekić upozorio je na pojavu prešućivanja simptoma kod pacijenata koji stižu u bolnicu.

„Kažu nam da nemaju temperaturu, a onda im izmjerimo 38,5. Nemoguće je da se takva promjena dogodi unutar sat vremena. Zaniječu i druge simptome”, rekao je Bekić te zamolio građane da shvate svoje obveze i odgovornost prema sebi i svima oko sebe poručivši kako nema razloga za uskraćivanjem informacija, a to može biti i pogubno po zdravstveni sustav i zajednicu.

Od početka testiranja na analizu je poslano 1183 uzoraka, a još se čekaju rezultati za tridesetak uzoraka.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana su 32 pozitivna na Covid-19, od kojih 20 na Odjelu za infektologiju, dva na Odjelu za intenzivno liječenje i na respiratoru su, ali nisu intubirani, a deset u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri splitskom KBC-u i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran.

Zabilježen je jedan slučaj kršenja samoizolacije, ukupno 19, a pod mjerom samoizolacije je 535 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. Karantena u dubrovačkom studentskom domu je prazna.

*Članak se osvježava s pristizanjem novih informacija

Grabancijaš/Hina