PolitikaPreporučeno

Iranske pokrajine ‘offline’ ususret komemoraciji 1.500 ljudi koje su ubile snage sigurnosti

Iranska izvještajna agencija i drugi izvori u srijedu javljaju o gašenju pristupa mobilnom internetu u nekoliko iranskih pokrajina. Snage sigurnosti su za sličnim isključenjem posegnule sredinom studenog tijekom neočekivano masivne građanske pobune.

>>>Velika građanska pobuna u Iranu: VIDEO

Prosvjedi su zaiskrili zbog smanjenja subvencija i povećanja cijena goriva, ali su građani brzo redefinirali zahtjeve te zatražili veću slobodu i više demokracije. Vlasti su pobunu ugušile bez milosti, prema pojedinim izvorima “na najkrvaviji” način u 40-godišnjoj povijesti Islamske republike.

Aktualno uskraćivanje pristupa internetu stiže uslijed poziva na nove demonstracije na društvenim mrežama. Iran će u četvrtak komemorirati oko 1,500 građana koje su tijekom dvotjednih prosvjeda ubile snage sigurnosti. Navedena procjena Reutersa o broju žrtava je značajno veća od izvješća organizacija za ljudska prava i iranske vlasti je odbacuju kao “fake news”, no “Trust” je poznat po direktnom uvidu u krizna žarišta.

>>>Iranska Garda prosvjednike suočila s ‘odlučnom’ akcijom, nacija offline

Opservatorij internetskih blokada NetBlocks na Twitteru je potvrdio regionalno uskraćivanje pristupa internetu. “Potvrđeno: dokazi o remećenju mobilnog interneta u dijelovima #Irana … mrežni podaci u realnom vremenu pokazuju dva različita pada povezivosti … incident traje.”

Na YouTubeu su u posljednjim satima Božića postavljeni videozapisi prvih napetosti: