PolitikaPreporučeno

Iranska Garda prosvjednike suočila s ‘odlučnom’ akcijom, nacija offline  

Moćni Korpus iranske Revolucionarne garde putem državnih medija upozorava na “odlučnu” akciju ukoliko ne prestanu prosvjedi zbog povećanja cijene benzina, dok tech blogovi i portali javljaju da je populacija odsječena od interneta.

O građanskoj pobuni se ponajviše moglo doznati u subotu kad su prema različitim izvorima prosvjedi zatresli najmanje 40 gradova, zapaljeno je stotinjak banaka, na desetke drugih zgrada i automobila.

>>>Velika građanska pobuna u Iranu: VIDEO

Vlada je do subote navečer Irancima ograničila i/ili uskratila pristup internetu, čime je dobrim dijelom prekinuto građansko izvještavanje na društvenim mrežama.

Iako “blackout” otežava procjenu situacije, Reuters piše da se građanska pobuna čini najozbiljnijom od 2017. godine kad je u valu prosvjeda zbog životnog standardna ubijeno 22 ljudi.

“Ako je potrebno, poduzet ćemo odlučnu i revolucionarnu akciju protiv bilo kakvog daljnjeg narušavanja reda i mira među narodom,” upozorila je u nedjelju u izjavi za iranske medije Revolucionarna garda, teško naoružana i elitna sigurnosna snaga.

>>>Sezona ekonomske depresije i građanskih pobuna

Vlasti su prosvjednike koji su oštetili javnu imovinu odbacile kao “razbojnike i huligane”. Službeno je potvrđeno ubojstvo jednog policajca i jednog civila, no glasnogovornik i društvene mreže sugeriraju da bi brojka stradalih mogla biti veća. Uhićeno je više od 1000 “pobunjenika”.

“Pobunjenici su koristili noževe i puške … ubijeno je ili oteto nekoliko sigurnosnih agenata i policajaca,” rekao je glasnogovornik vlade Ali Rabiei na televizijskoj konferenciji.

Krpanje kraja s krajem

Većina naftom bogatih ali sankcijama osiromašenih Iranaca drži da je jeftino gorivo nacionalno pravo. Iako je vlada povećanje cijena povezala s pomoći obiteljima u nuždi, Iranci nevoljko prihvaćaju novi rast za mnoge nepodnošljivih životnih troškova.

Krpanje kraja s krajem dodatno je otežala odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD jednostrano povuče iz  “nuklearnog sporazuma” i Islamsku republiku udari sankcijama.

Uparena s rastom inflacije i nezaposlenosti, padom vrijednosti rijala i korupcijom, američka politika “maksimalnog pritiska” snažno sakati ekonomiju.

>>>‘Bez izuzeća’: SAD nameće politiku nultog uvoza iranske nafte

Klerici, vijeća stručnjaka i čuvara, ne žele reprizu nemira zabilježenih krajem 2017. godine kad su prosvjedi zbog životnog standarda zahvatili 80 gradova i gradića uz pozive za smjene na državnom i svećeničkom vrhu.