PolitikaPreporučeno

Iskusni singapurski političar komentirao ‘gotovo sotonističku’ dekadenciju Europe, Zapada

Prekaljeni singapurski političar George Yeo koji je u vladama sudjelovao 21 godinu, uključujući sedam godina u ulozi ministra vanjskih poslova, prošlog je tjedna na konferenciji u organizaciji United Overseas Bank (UOB), jedne od vodećih azijskih banaka, komentirao aktualnu geopolitičku situaciju.

Grabancijaš prenosi dijelove njegovih realpolitičkih promišljanja koja su kroz tjedan proliferirala na društvenim mrežama, uključujući Facebook i X, a čiji su fokus uspon Kine, kraj američke hegemonije, zapadnjačka i europska dekadencija.

Razumjevanje Kine

U osvrtu na Sjedinjene Američke Države (SAD), Yeo je rekao da je “američki politički sustav decentraliziran” i da “zbog potrebe da osvoji glasove, prolazi kroz emocionalne faze”.

SAD “sada ulazi u jednu takvu fazu u kojoj Kinu demonizira uslijed siline emocija. Iza scene postoji ponešto manipulacija, ali to nije utemeljeno na znanju,” rekao je.

Potom je naveo da američke administracije “ne razumiju prirodu Kine” i činjenicu da ona “oko sebe postojano gradi zidove jer je sretna u svojoj homogenosti”.

Yeo drži da Amerikanci griješe u tumačenju da ih Peking “želi svrgnuti kao top igrača svijeta” i da uslijed takvog tumačenja “pokušavaju zauzdati Kinu, čak je povući dolje”.

To ne samo da je pogrešno shvaćanje kineskih ciljeva, već bi SAD sebe “mogao iscrpiti u procesu koji neće uspjeti”.

Bivši diplomat potom povlači paralelu između novovjekovnog američkog protekcionizma i kineske dinastije Qing koja je uslijed sličnih politika “postala jako slaba”.

Kraj hegemona

Poput mnogih, Yeo vjeruje da dolazi kraj primogeniture američkog dolara i da akcije Amerikanaca ubrzavaju taj proces.

“Ključni događaj bit će slom prvenstva američkog dolara. Svi mi znamo da će se to u nekom trenutku slomiti jer je abnormalno. Ako je to za 30 godina od sada, pa, idemo na zdravicu i veselje. Ali ako je za pet godina, onda moramo kalkulirati, zar ne? Znamo li kada će se kolačić smrviti? Ne znamo. Ali način na koji se Amerika kreće približava taj dan.”

Za primjer modaliteta s kojim SAD “ubrzava” svoje svrgnuće naveo je pokušaje Washingtona da vodeću poziciju zadrži nametanjem sankcija koje rezultiraju protumjerama s kojima se nacije stavljaju izvan dosega zapadnjačkih administracija.

Yeo je odvagnuo i da Kina nije u nevolji, niti trpi zbog “prekomjernih kapaciteta”, ocijenivši da su takve tvrdnje, koje su recentno izrekle američka ministrica financija Janet Yellen i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, dio “informacijskog rata”.

Postoji “informacijski rat protiv Kine, no ja ne mislim da je ona u nevolji,” rekao je.

“Pogledajte tvornice, pogledajte električna vozila, pogledajte kako su užasnuti Europljani, (kako) Kinu optužuju da ima višak kapaciteta. Mislim, kako može krviti Kinu za prekomjerni kapacitet kad si uzimaš slobode. Imaš duga ljeta i kratke radne sata i govoriš ne, ne, ne, ne .., ti previše radiš! Postoje posljedice. Ako obitelji uzimaju slobode sa svojom djecom, sa sobom, to ima posljedice.”

Dekadencija

Nastavio je s ocjenom da su azijska društva “cjelovitija i zdravija i u prednosti” pred zapadnjačkim modelima.

“Pogledajte Aziju, pogledajte Kinu, pogledajte Jugoistočnu Aziju, pogledajte Indiju. Tamo su radišni ljudi, ljudi obuzeti svojom djecom, željom da ona imaju više obrazovanje .., bolje zdravlje, bolji život. Ona će proći dobro i mi smo sretni što u ovom dijelu svijeta nema čudnih vrijednosti. Zašto je Amerika danas tako veliko tržište droga? I gledao sam natjecanje Eurovizije … nakratko …, Pojedini dijelovi, (bili su) gotovo sotonistički. Ali to je sad dio mode u cijeloj Europi. Što se događa?” rezimirao je i izrazio potporu singapurskom premijeru koji je rekao da takve stvari želi držati što je dalje moguće.

“Idemo imati svoj osjećaj što znači biti ljudskim bićem. Stoga, ako (naš model) uzmemo za prosudbu ljudskog društva, ja bih rekao da smo mi vrlo sretni što smo u dijelu svijeta u kojem je društvo u velikoj mjeri zdravo i da će prosperirati”.


Povezane vijesti

Comment here