Biznis i ekonomija

Istraživanje o potrošnji neoporezivog duhana: Ipsos plus/HUP  

U HUP-u je u četvrtak održana prezentacija istraživanja “Mjerenje incidencije pušenja i neoporezivog tržišta duhanskih proizvoda” agencije Ipsos plus koje je napravljeno na zahtjev HUP-ove Koordinacije duhanskih proizvoda, a u cilju što preciznije i potpunije procjene utjecaja tržišta neoporezivih duhanskih proizvoda na tržište tvornički proizvedenih cigareta i oporezovanog brandiranog duhana u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na uzorku od 3183 ispitanika.

>>>Duhanski proizvodi: u 2018. aktivna 3 poduzetnika sa 706 zaposlenih i 47,5 milijuna kuna dobiti

Istraživanjem je istražena potrošnja neoporezivog duhana, ali i industrijski proizvedenih cigareta bez porezne markice ili s poreznom markicom iz neke druge zemlje (neslužbena prodaja zemlje). U svrhu praćenja trenda, rezultati istraživanja su uspoređeni s dostupnim podacima iz 2014. godine.

Istraživanje je pokazalo da iako je niža cijena duhanskih proizvoda na regularnim prodajnim mjestima najznačajniji okidač za prestanak pušenja duhanskih proizvoda s neregularnog tržišta, na više od 30% korisnika to ne bi imalo nikakav utjecaj, a dio pušača nije niti svjestan da koristi takve proizvode. Više od 3/4 pušača neoporezivog duhana, isti kupuje u Hrvatskoj, dok ih 1/5 neoporezivi duhan kupuje u inozemstvu. Većina pušača rezanog duhana ga nabavlja preko preprodavača/na tržnici, te se trend nije mijenjao u odnosu na razdoblje prije 5 godina. U odnosu na 2014. godinu, značajno je veći udio kupovine rezanog duhana na benzinskim stanicama.

>>>Hint povećeg gubitka za proračun u padu ‘zločinačkog udruženja krijumčara duhana’

Kada je riječ o neoporezivom duhanu, u Hrvatskoj je trenutno najveći problem ilegalni duhan porijeklom iz Hrvatske i drugih zemalja. Puno veći od ova dva izvora je domaći, koji je potpomognut nekim važnim faktorima poput: ekonomskih uvjeta, poreza na duhanske proizvode, neadekvatnih zakonskih temelja, neefikasnog sustava kažnjavanja itd. U zajedničkom je interesu Vlade, legalnih duhanskih kompanija i javnosti da se riješi rastući problem neoporezivog tržišta duhanskim proizvodima u Hrvatskoj, a jedan od prvih koraka bio je provođenje istraživanja kako bi se utvrdila incidencija pušenja različitih duhanskih proizvoda te veličina i oblici legalnog, odnosno ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda u Hrvatskoj.

HUP