Biznis i ekonomijaPreporučeno

IT pionir Lucijan Carić: HGK je institucija za uhljebljivanje političkih podobnika i poslušnika  

Predsjednik HGK Luka Burilović; Foto: HGK

“Odbijanje nominacije za Zlatnu kunu u kategoriji najboljeg post startupa prvenstveno je moralan čin, jer ni na koji način ne želimo davati legitimitet prisilno financiranoj parazitskoj instituciji kojoj je briga za interese poduzetništva zadnja rupa na svirali. Da, odbili smo nominaciju za Zlatnu kunu i nismo to smatrali ničim posebnim, već samo još jednim iskazivanjem našeg poznatog vrijednosnog suda o društvu u kojem živimo i njegovim institucijama,” napisao je za Telegram hrvatski IT pionir Lucijan Carić čija je tvrtka DefenseCode lani odbila nominaciju Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja istaknutim tvrtkama i poduzetnicima jednom godišnje dodjeljuje priznanje Zlatna kuna.

“Hrvatska gospodarska komora je prisilno financirana institucija koja postoji samo milošću vlasti i posebnog zakonskog propisa. Njeno postojanje nema baš nikakvo uporište u rezultatima rada, te volji ili zadovoljstvu njenih ‘članova’. Pored toga Komoru smatramo netransparentnom i nedemokratskom institucijom koja je prvenstveno namijenjena uhljebljivanju političkih podobnika i poslušnika,” obrazložio je odluku Carić.

Hrvatska gospodarska i druge komore, kao i Hrvatska turistička zajednica, s pojavom koronavirusa trpe sve snažniji pritisak zbog obaveznih članarina čije ukidanje traže iz krize iznikle udruge kakva je Glas poduzetnika i drugi dionici.

>>>Pametno i FOKUS Ustavnom sudu: vrijeme je da se obavezna članarina u komorama proglasi neustavnom

“U široj slici Komora je samo jedna u moru prisilno financiranih komorskih institucija koje redom posluju na granici transparentnosti, upitne su demokracije jer članstvo često ni o čemu ne odlučuje, a njihova vodstva de facto nikom ne odgovaraju. Djelovanje mnogih je na samoj granici zakonitosti, ako ne i preko te granice, treba se samo sjetiti peripetija sa zakonom bivšeg velebnog šefa HGK Nadana Vidoševića, za koje je sve izvjesnije da će gluho proći. Indikativno je da njegovi problemi koincidiraju s predsjedničkom kandidaturom kojom je razbio biračko tijelo HDZ-a. Tu su još i bezbrojne druge institucije koje postoje milošću politike, Turističke zajednice kojima smo i mi iz IT sektora donedavno plaćali ‘članarinu’, Hrvatske šume čijem neradu, netransparentnosti i neefikasnosti uredno ‘doprinosimo’, te čuvena FINA, neokrunjena kraljica svih prisilnih bahatih sisača javnog i privatnog novca,” napisao je, među ostalim, Carić.

24. dodjela Zlatne kune “pokazuje da biznis, unatoč svemu, ide dalje

HTV će ovogodišnju, 24. nagradu Zlatna kuna, 7. prosinca popratiti na drugom programu HTV-a u 17:15 sati.

“Dodjela najprestižnijih nagrada u gospodarstvu ove godine održava se u posebnim uvjetima. Prilagodili smo se novonastaloj situaciji, baš kao i hrvatsko gospodarstvo, te nastavili tradiciju nagrađivanja najboljih. Uz odavanje priznanja poduzetnicima koji se odlično nose s teškim okolnostima, želimo poslati simboličnu i važnu poruku – da biznis ne smije i neće stati unatoč svim ograničenjima i problemima,” rekao je ususret manifestaciji predsjednik HGK Luka Burilović.

>>>Burilović na dodjeli Zlatne kune: trebamo bježati od politikantstva i populizma

Nagrada Zlatna kuna dodijelit će se u osam kategorija: za mala, srednja i velika trgovačka društva, najuspješnijoj banci i društvu za osiguranje, najboljem post startup-u te za inovaciju i životno djelo. Uz to, posebna priznanja bit će uručena za promicanje gospodarstva te za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu.

Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini, piše u najavi HGK.