PolitikaPreporučeno

Između 96.2% i 99.3% roditelja u 5 županija ne želi povratak djece u škole

Petorica župana sjeverne i središnje Hrvatske u četvrtak su pozvali Vladu i Ministarstvo obrazovanja da promijene odluku o početku nastave 11. svibnja, jer se za povratak u školu izjasnilo samo od 0,7 do 3,8 posto učenika nižih razreda u njihovim županijama.

>>>Divjak: Hrvatska usvaja najrestriktivnije mjere za normalizaciju nastave – dokument

“Jedinstvenog smo stava, i veći dio Hrvatske, kad imate od 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u škole, da se trenutna odluka mora promijeniti,”

Matija Posavec

Na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu govorili su varaždinski župan Radimir Čačić, bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, međimurski Matija Posavec i krapinsko-zagorski Željko Kolar.

Čačić je za koprivničko-križevačkog župana Darka Korena rekao kako dijeli njihovo stajalište da povratak učenika nižih razreda u osnovne škole zbog koronavirusa treba odgoditi.

Čačić: neozbiljno teret odgovornosti prebacivati na učenike i roditelje

Uvodno je istaknuo da se “i u ovoj odluci ponovno svjedoči nesnalaženju Vlade, kao što je bilo i sa štrajkom djelatnika u obrazovanju”, te da je neozbiljno prebacivati odgovornost na učenike i njihove roditelje u trenutku zdravstvene krize.

“Anketirali smo 99 posto roditelja nakon mjera koje su objavljene. Oni ne žele slati svoju djecu u školu, odnosno želi ih slati 1,16 posto“, rekao je varaždinski župan.

I Bajs je izjavio da mjera vraćanja u škole nije naišla na odobravanje roditelja.

“Od 20-ak škola u 15 neće krenuti nijedan učenik, a u preostalih šest krenulo bi od jednog na više“, rekao je Bajs, ocjenjujući da bi školska godina trebala završiti nastavom na daljinu.

Posavec je iznio podatak da se za povratak u škole u Međimurskoj županiji od 4687 učenika izjasnilo njih 178, ili 3,8 posto.

>>>Nastava će početi 11. svibnja – ako se osiguraju uvjeti: Divjak

“Jedinstvenog smo stava, i veći dio Hrvatske, kad imate od 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u škole, da se trenutna odluka mora promijeniti“, rekao je međimurski župan i dodao kako je upitno koliko će se pomoći zaposlenim roditeljima s nastavom u školi od tri školska sata na dan.

Anketa ukazuju na manjak roditeljske vjere u “ponajbolju epidemiološku situaciju na svijetu”.

Grabancijaš

Kolar: ministarstvo treba priznati da je pogriješilo i poništiti odluku

Kolar je poručio da mjerodavno ministarstvo treba priznati da je pogriješilo i poništiti odluku.

“Od 33 škole, od kojih je 30 osnivač Krapinsko-zagorska županija, a dvije Grad Krapina i jedna Općina Stubičke Toplice, na 4705 učenika 30 učenika trebalo bi ići u školu, što je 0,72 posto“, rekao je Kolar.

Dodao je kako će kao osnivači, bude li se inzistiralo na tome da se provode odluke koje su loše, učiniti “apsolutno sve iz sigurnosnih i drugih uvjeta da se djeca u školama osjećaju ugodno i da se nastava pruži koliko je to moguće”. “Ali ovo stvarno nema smisla“, zaključio je Kolar.

Koprivničko-križevačka županija preporučila je u srijedu učenicima da i dalje prate nastavu na daljinu.