PolitikaPreporučeno

Izrael i Hamas dogovorili razmjenu taoca i zarobljenika, četverodnevni prekid vatre

Izraelska vlada i Hamas u srijedu su postigli sporazum o četverodnevnom prekidu vatre tijekom kojeg će se provesti razmjena izraelskih taoca i palestinskih uznika.

Vjeruje se da Hamas drži oko 200 osoba otetih 7. listopada tijekom povijesne infiltracije koja je okinula rat.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u priopćenju je naveo da će dogovor osloboditi 50 žena i djece. Prekid vatre će se produljiti za 24 sata za oslobađanje svakih dodatnih 10 taoca.

Španjolski list El Pais u utorak je objavio intervju s Qadurom Faresom, ministrom zaduženim za zatvorenike pri Palestinskoj nacionalnoj upravi, koji je rekao da je od 7. listopada i početka sadašnjeg sukoba broj Palestinaca u izraelskim kaznionicama na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu porastao za više od 2700.

Ministar je naveo da u izraelskim zatvorima sada boravi ukupno oko 8.000 Palestinaca od kojih je oko 300 maloljetno, a 70 žena.

“Izraelska vlada predana je vraćanju svih talaca kući. Večeras je odobrila predloženi dogovor kao prvi stupanj u postizanju ovog cilja,” navodi se u izjavi objavljenoj nakon višesatnog vijećanja iza zatvorenih vrata.

Hamas je rekao da će 50 taoca osloboditi u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece zatočenih u izraelskim kaznionicama. Izraelska strana nije spomenula oslobađanje palestinskih uznika.

Izrael se također obvezao dopustiti ulazak stotina kamiona s humanitarnom pomoći, lijekovima i gorivom. Tijekom primirja neće biti vojnih aktivnosti ili uhićenja u cijeloj Gazi.

Ciljevi neizmijenjeni

Netanyahu je rekao da prekid vatre neće utjecati na konačni cilj, eradikaciju Hamasa.

“Mi smo u ratu i mi ćemo nastaviti rat do postizanja svih naših ciljeva. Uništenja Hamasa, povratka svih taoca i osiguravanja da niti jedan entitet u Gazi ne može prijetiti Izraelu,” zavjetovao je na početku vladinog vijećanja.

Iskusniji američki dužnosnik za Reuters je rekao da će među oslobođenima biti tri američka državljana i trogodišnja djevojčica čiji su roditelji ubijeni 7. listopada.

Izraelski mediji, uključujući Channel 12, izvještavaju da se početak razmjene očekuje u četvrtak kako bi se izraelskim građanima dala prilika da putem Vrhovnog suda blokiraju oslobađanje palestinskih zarobljenika.

Hamas je do danas “iz humanitarnih razloga i u znak dobre volje” oslobodio samo četiri osobe; 59-godišnju američku državljanku Judith Raanan i njezinu 17-godišnju kćer Natalie Raanan te vremešne Izraelke Nurit Cooper (79) i Yocheved Lifshitz (85).

“Dobro su nas zbrinuli, bili su izrazito velikodušni, vrlo ljubazni,” rekla je po izbavljivanju potonja.