Politika

Jednostavno elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu od potresa | e-Obnova

Od četvrtka je u funkciji portal e-Obnova za elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada, izvijestio je je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

“Ostvarena je naša želja da odemo prema građanima što je više moguće, u smislu pojednostavljenja potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za obnovu”, kazao je Horvat nakon sjednice Vlade istaknuvši da se od danas zahtjev za obnovu može podnijeti i elektroničkim putem, na portalu e-Obnova.

>>>Mjere za obnovu od potresa uključuju pokrivanje svih troškova, financiranje najamnina

Dodao je da je time zaokružen proces pojednostavljenja ishođenje potrebne dokumentacije za obnovu.

“Jedna takva integrirana aplikacija daje nam mogućnost da elektroničkim zaprimanjem zahtjeva i službenici ministarstva koji će raditi na generiranju odluka automatizmom preuzimaju te podatke koji se upisuju u sam zahtjev. Prvi sljedeći korak koji će biti i sastavni dio tehničkog aplikativnog rješenja bit će i automatizam u generiranju odluka, taj administrativni posao pojednostavimo što je više moguće”, poručio je Horvat.

Pristup aplikaciji omogućen je svim fizičkim i pravnim osobama putem sustava e-Građani.

Dislocirani uredi

Horvat je podsjetio je da su u protekla dva tjedna otvoreni dislocirani uredi tog ministarstva u Sisku, Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Lekeniku te najavio da je u završnoj fazi opremanje info centra obnove u Zagrebu

Informativni centar Obnova u Zagrebu trebao bi se, prema najavi, otvoriti do 15. ožujka u centru Zagreba, a u tom prostoru smjestit će se službenici tog ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te djelatnici Pravne klinike.

>>>Cijena obnove poprima razmjere ‘potresnog New Deala’

Tako će se omogućiti građanima Zagreba da na jednom prostoru dobiju informacije o predaji zahtjeva za obnovu te da na tom mjestu i podnesu zahtjev, istaknuo je Horvat.

Na novinarski upit kako komentira nepravomoćnu presudu Upravnog suda kojom je ukinuta odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa u aferi “Drimia”, Horvat je kazao da vjeruje da sudovi rade svoj posao.

Komentirajući izjavu Karamarka da se HDZ u to vrijeme prema njemu ponio kukavički, kazao je da je to “vrlo subjektivna i paušalna ocjena”.