PolitikaPreporučeno

Jeremy Corbyn na putu da postane britanski premijer: ankete

Jeremy Corbyn je na putu da postane budući britanski premijer uslijed upečatljivog pada podrške Konzervativcima, sugeriraju tri odvojene analize javnog mijenja.

“Theresa May otkriva zašto je David Cameron uistinu održao referendum. To nije bilo radi umirivanje njegovih vlastitih euroskeptičnih zastupnika; to je bilo radi sprječavanja prebjega konzervativnih glasača strankama koje podržavaju Brexit. Čini se da je taj proces ponovno pokrenut i Konzervativci počinju patiti.”

MARTIN BAXTER

“Anketa svih anketa” (Electoral Calculus) koju je naručio The Sunday Telegraph prognozira da bi Torijevci u slučaju da se opći izbori održe danas izgubili 59 zastupničkih mjesta. Prema ispitivanju provedenom od 2. do 11. travnja na uzorku od 8 561 ljudi, Laburisti u aktualnoj klimi osvajaju 296 mjesta u Donjem domu Parlamenta Ujedinjene Kraljevine, a Konzervativci 259.

Torijevci pritom dobar dio glasova gube u korist Ukipa i novoosnovane “Brexit stranke” Nigela Faragea.

“Konzervativce bi dosadašnji neuspjeh u povlačenju iz Europske unije mogao skupo koštati,” komentirao je Sir John Curtice, predsjednik Britanskog vijeća za ispitivanje javnog mišljenja. “To ne bi bilo dovoljno da Jeremyju Corbynu osigura većinu u Donjem domu, ali bi bilo dovoljno da ga propelira u Downing Street ako osigura parlamentarnu podršku Škotske nacionalne stranke.”

>>>Farage nakon suverene pobjede odredio ‘deadline’ za brexit, zaprijetio općim izborima

Martin Baxter, suosnivač Electoral Calculusa, kaže pak da “Theresa May otkriva zašto je David Cameron uistinu održao referendum. To nije bilo radi umirivanje njegovih vlastitih euroskeptičnih zastupnika; to je bilo radi sprječavanja prebjega konzervativnih glasača strankama koje podržavaju Brexit. Čini se da je taj proces ponovno pokrenut i Konzervativci počinju patiti.”

Independent javlja da je urušavanje podrške Konzervativcima zabilježeno i u dvije druge ankete objavljene preko vikenda.