Politika

Juncker: bio sam kristalno jasan – neće biti novih pregovora o brexitu  

Jean-Claude Juncker; Foto: Etienne Ansotte

Europska unija neće ponovno pregovarati o prijedlogu sporazuma o brexitu s kojim se složila britanska premijerka Theresa May, izjavio je u utorak predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, u vrijeme kada raste zabrinutost da bi se nasljednik May mogao sukobiti s Unijom.

“Sastat ću se s Theresom May, ali mislim da sam bio kristalno jasan – neće biti novih pregovora”, rekao je Juncker prije sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu.

Nakon što je May najavila da će odstupiti, počelo je natjecanje u vladajućoj konzervativnoj stranci za izbor novog premijera koji bi mogao zagovarati odlučniji raskid s EU.

“Sastat ću se s Theresom May, ali mislim da sam bio kristalno jasan – neće biti novih pregovora”,

Jean-Claude Juncker

>>>Boris Johnson priprema ‘hard brexit’, vjeruje u zdravi razum

Kandidat za vođu Konzervativaca i aktualni ministar vanjskih poslova, Jeremy Hunt rekao je ranije u utorak da o prijedlogu sporazuma o povlačenju koji je s Europskom unijom u studenom dogovorila May treba ponovno pregovarati, dodajući kako bi irski “backstop” mogao biti promijenjen.

“Trebamo novi tim za pregovore, a u njemu trebaju biti ne samo vlada, nego i DUP i pripadnici ERG-a. Mislim da bismo trebali imati i nekog iz Škotske i Walesa”, rekao je Hunt koji se, kada je spomenuo ERG, referirao na parlamentarnu skupinu Konzervativne stranke, Europsku istraživačku grupu, čiji se članovi zalažu za izlazak iz EU-a bez sporazuma.

No, EU podsjeća da neće biti novih pregovora.

Irski premijer Leo Varadkar izjavio je kako vjeruje da se povećava rizik izlaska Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.