Politika

Juncker: povezivanje Tuska s Hitlerom i Staljinom ‘neprihvatljivo’

Poljska javna televizija/YouTube

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je izjavio da je “potpuno neprihvatljivo” povezati bivšeg vodećeg dužnosnika EU-a Donalda Tuska s tiranima Josifom Staljinom i Adolfom Hitlerom, što je učinila poljska državna televizija.

Tusk, bivši poljski premijer i glavni suparnik nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) koja je sada na vlasti u najvećoj istočnoj državi EU-a, održao je dug govor u Varšavi prošli tjedan u kojemu je kritizirao vlasti.

>>>Tusk: politika u Poljskoj poprima značajke unutarnjeg rata

On je vladajućim euroskepticima poručio da prestanu kršiti vladavinu prava i poljski ustav u jeku spekulacija da se kani vratiti u poljsku politiku nakon što mu se završi mandat krajem studenog.

Poljska državna televizija – koja je na kratkoj uzdi otkad je PiS došao na vlast 2015.  – reagirala je isječkom u kojemu je htjela diskreditirati Tuska kao političara koji slijedi njemačke, a ne poljske nacionalne interese.

U isječku se uz Tuska pojavljuju fotografije Staljina i Hitlera, čiji su Sovjetski Savez i nacistička Njemačka napali Poljsku 1939. U njihovoj okupaciji za vrijeme II. svjetskog rata stradali su milijuni ljudi.