PreporučenoTech

Kako o kako američka zabrana utječe na mene i moj Huawei?

Google je na zahtjev američke vlade 19. svibnja obustavio poslovanje s kineskim Huaweijem uključujući svaki prijenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, jedini izuzetak je tehnologija javno dostupna kroz otvoreni kȏd.*

Što navedeno znači za uređaje kupljene prije prekida suradnje?

Vlasnici Huawei proizvoda kupljenih prije zabrane neće izgubiti sav pristup Android operativnom sustavu budući da su njihovi uređaji već certificirani i kao takvi imaju automatski pristup softverskom eko-sustavu Googlea.

Svi uređaji koji su prošli “test kompatibilnosti” (CTS) i “test prodaje” (VTS) imaju jednaka prava kao drugi dionici s akreditacijom. Drugim riječima, Google certificiranim uređajima autorizira aktualizaciju i korištenje svojih usluga bez direktnog poslovanja s proizvođačem.

Situacija je kompliciranija sa sigurnosnim zakrpama i dodacima. Google u praksi ispravke sigurnosnih propusta proizvođačima dostavlja mjesec dana prije njihova javnog objavljivanja, što znači da bi vlasnici Huawei uređaja mogli trpjeti određena razdoblja ranjivosti.

OK, a što je s novim uređajima?

Novi uređaji neće biti certificirani i posljedično neće imati predinstalirane usluge Googlea (Google Mobile Services, GMS).

Od značajnijih aplikacija Huawei će morati pronaći alternativu za:

  • Google trgovine za igre, aplikacije, glazbu, filmove i druge medije
  • Google Photos
  • YouTube
  • Google Maps
  • Google Drive Cloud pohranjivanje
  • Google Duo video pozive
  • Google asistenta
  • Gmail

Google servisi posredno ili neposredno utječe na nebrojene aplikacije, uključujući one za pristup društvenim mrežama.

Facebook je 7. lipnja također odgovorio na zahtjev administracije Donalda Trumpa i prekinuo suradnju s Huaweijem.

Što kaže Huawei?

Huawei službeno izražava nadu da će zabrana biti privremenog karaktera i navodi da kao “plan B” razvija svoj operativni sustav.

“Mi smo planirali za ovakvu mogućnost – ali ona se još nije dogodila,” izjavio je za BBC zamjenik izvršnog direktora Huaweija u Ujedinjenom Kraljevstvu, Jeremy Thompson. “Mi imamo paralelni program za razvoj alternativa (…) za koje vjerujemo da će očarati klijente. Kratkoročno, ovo nije dobra vijest za Huawei, ali mislim da ćemo se snaći.”

>>>Huawei ‘na koljenima’: nismo očekivali tako snažnu i sveprisutnu odlučnost SAD-a da nas slomi

“Huawei će nastaviti pružati sigurnosna osvježenja i usluge nakon kupnje za sve postojeće Huawei i Honor pametne telefone i tablete, to se globalno odnosi na već prodane, kao i uređaje na zalihama. Mi ćemo nastaviti graditi siguran i održiv softverski ekosustav u nastojanju da korisnicima globalno ponudimo najbolje iskustvo,” dodaje se u službenoj izjavi Huaweija.

Reuters je 28. kolovoza potvrdio da će Huaweijeva Mate 30 serija biti prva na tržištu bez pristupa Google uslugama i komercijalnoj inačici Android OS-a.

*Članak je osvježen 29. kolovoza informacijom o Mate 30 seriji uređaja